, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Η Ρεβυθούσα έτοιμη να υποδεχθεί φορτία LNG

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και η τεχνική προετοιμασία της υποδομής στη νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου (FSU) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να υποδεχτεί φορτία LNG, στην περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Υπενθυμίζεται ότι η προσθήκη της νέας δεξαμενής στο «δυναμικό» της Ρεβυθούσας συνιστά ένα από τα βασικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την οχύρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας απέναντι σε μια βίαιη διακοπή παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το τέρμιναλ μπορεί να υποστηρίξει την εκφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου από δύο LNG carrier παράλληλα.

Επομένως, αν υπάρξει οποιαδήποτε στιγμή κάποιος προμηθευτής ή trader που θέλει να πραγματοποιήσει εισαγωγή LNG, τότε μπορεί να προσχωρήσει στην παραγγελία, ακόμη και αν στο ίδιο χρονικό διάστημα είναι ήδη προγραμματισμένη η έλευση ενός φορτίου. 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πάντως, προς το παρόν δεν διαφαίνεται να ανακύπτει τέτοια ανάγκη, καθώς η υπάρχουσα δυναμικότητα του τέρμιναλ υπερκαλύπτει τις παραγγελίες υγροποιημένου φυσικού αερίου -το οποίο προορίζεται είτε για την εγχώρια αγορά είτε για τη Βουλγαρία. Έτσι, η συμβολή του FSU στην ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας, αλλά και των πηγών προμήθειας, αναμένεται να διαφανεί από το φθινόπωρο και έπειτα. 

Προσαρμογή δημοπρασιών

Μάλιστα, προμηθευτές και εισαγωγείς θα μπορούν από την αρχή του επόμενου έτους, και για όσο διαρκεί η μίσθωση της νέας πλωτής δεξαμενής, να προγραμματίζουν τις εισαγωγές τους λαμβάνοντας υπόψη την αναβαθμισμένη δυναμικότητα του τέρμιναλ.

Και αυτό γιατί ο ΔΕΣΦΑ θα προσαρμόσει τις δημοπρασίες για μίσθωση χρονοθυρίδων (slot) που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες δυνατότητες του τέρμιναλ για υποδοχή φορτίων. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες του Οκτωβρίου θα αφορούν τη διάθεση slot από το 2023 και για μία πενταετία, δηλαδή έως το 2027. Μάλιστα, με τον ρόλο που έχει αποκτήσει το LNG για τη διαφοροποίηση του ανεφοδιασμού όλης της Ευρώπης με αέριο, στελέχη του κλάδου αναμένουν ότι στις δημοπρασίες θα λάβουν μέρος αρκετές διεθνείς μεγάλες εταιρείες, που δεν είχαν δώσει ξανά το «παρών» στην αξιοποίηση της Ρεβυθούσας. 

Παράλληλα, η νέα υποδομή θα παίξει ρόλο στη διατήρηση αποθεμάτων καυσίμου, σύμφωνα με την αλλαγή που προχώρησε η ΡΑΕ κατά την οριστική έγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης. Έτσι, με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο, η πλωτή δεξαμενή θα «φιλοξενήσει» 0,57 TWh στρατηγικών αποθεμάτων για την ηλεκτροπαραγωγή, αντί αυτές οι ποσότητες να αποθηκευτούν στην Ιταλία, όπως προβλεπόταν αρχικά. 

Υπενθυμίζεται ότι το FSU νοικιάσθηκε τον Ιούνιο και για 12 μήνες, μέσα από διαγωνισμό που «έτρεξε» ο ΔΕΣΦΑ. Με την προσθήκη του, αυξάνεται κατά 70% η δυναμικότητα της μοναδικής αυτή τη στιγμή εγχώριας «πύλης εισόδου» υγροποιημένου αερίου, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε 380.000.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.