10:16, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 20 λεπτά ανά kWh η επιδότηση τον Ιούλιο

Επιδοτήσεις της τάξης των 20 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα πρόκειται να διαθέσει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών για τον Ιούλιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Του: ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

«Προχωράμε σε οριζόντια κάλυψη όλων των οικιακών καταναλωτών ανεξαρτήτως εισοδήματος και κατανάλωσης, ενώ με την αναστολή της ρήτρας από τον Αύγουστο οι καταναλωτές θα γνωρίζουν πλέον ακριβώς τη χρέωση του κάθε παρόχου», υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΝ στην ενημέρωση για τα νέα μέτρα στήριξης και επιδοτήσεων στην Ενέργεια για τον Ιούλιο.

Με τα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1 MWh ισούται με 1.000 kWh), όπως συμπλήρωσε, θα απορροφηθεί το 84% των αυξήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει σε 24 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, καλύπτοντας έτσι το 100% της αύξησης, ώστε να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.

«Δίχτυ στήριξης» για όλους

«Παράλληλα, αυξάνουμε την επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA σε 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα (19,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης. Στα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης. Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το αέριο, η επιδότηση ορίζεται στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το «πακέτο» στήριξης για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 722 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 300 εκατ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έως αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών στην ενεργειακή κρίση.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει προς τους πολίτες της την υψηλότερη οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, κάνοντας επίσης αναφορά στο ενισχυμένο «δίχτυ στήριξης», το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από αυτό τον μήνα με τη διπλή παρέμβαση στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά ρεύματος.

Όπως επισήμανε, πρώτο χαρακτηριστικό αυτού του νέου πλαισίου στήριξης είναι ότι οι επιδοτήσεις πλέον θα χορηγούνται «οριζόντια», καλύπτοντας όλες τις κατοικίες και τις καταναλώσεις, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ανακοίνωση νέων χρεώσεων από προμηθευτές

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρέχει πλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο, εφόσον το επιθυμούν, αζημίως», τόνισε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, έως τις 10 Ιουλίου οι προμηθευτές θα πρέπει να ανακοινώσουν τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον Αύγουστο. Επίσης, έως το τέλος Ιουλίου θα δημοσιεύσουν τις επιβαρύνσεις που θα «τρέξουν» τον Σεπτέμβριο.

«Θωράκιση» ενεργειακής επάρκειας

Ο υπουργός έκανε επίσης αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ρωσία έχει προχωρήσει σε επιλεκτική μείωση των ροών φυσικού αερίου. «Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού, που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια διακοπής της τροφοδοσίας καυσίμου από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Για αυτό τον σκοπό η χωρητικότητα του terminal της Ρεβυθούσας πρόκειται να διπλασιαστεί άμεσα με την έναρξη προς το τέλος του Ιουλίου τής λειτουργίας της νέας πλωτής δεξαμενής, η οποία έχει ήδη καταφθάσει. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο είναι έτοιμες να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Την ίδια στιγμή, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία και η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί, τον χειμώνα να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel. Επίσης, τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL