, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Ημερομηνία λήξης στον… κόφτη έβαλε ο Γιώργος Σταθάκης!

stathakis4-660x300«Ο “κόφτης”, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ορίζοντα το 2017 και 2018. Αυτή είναι η συμφωνία, έχει ημερομηνία λήξης», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Τόνισε επίσης ότι «ο μηχανισμός δεν διαφέρει ούτε στο ελάχιστο από τον καθιερωμένο μηχανισμό ο οποίος υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν συμφωνήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, μέχρι το 2020».
«Δεν έχει καμία διαφορά από αυτόν, τον έχει η Γερμανία, η Σουηδία, υπάρχει συζήτηση με την απόκλιση που υπάρχει στην Πορτογαλία», συμπλήρωσε.
«Άρα», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομίας, «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ούτε τέταρτο μνημόνιο ούτε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, ούτε μακροχρόνιος μηχανισμός προσαρμογής. Τίποτε από αυτά δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης. Το αντίθετο».
Ερωτηθείς για άλλα μέτρα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που είχαν ημερομηνία λήξης όταν θεσπίστηκαν και, στη συνέχεια, έγιναν μόνιμα, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εξετάζει θέματα φορολογικής πολιτικής που πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις.
«Στον ΕΝΦΙΑ κάναμε διόρθωση με τις αντικειμενικές αξίες. Αν η οικονομία πάει πολύ καλά, η αυτόματη αύξηση εσόδων -δεν την έχουμε προεγγράψει αυτήν τη στιγμή- θα είναι σημαντική», συμπλήρωσε.