06:41, Παρασκευή
20 Μαΐου 2022

Και το 2022 θα είναι έτος αναδρομικών για τους συνταξιούχους

Εντός του έτους αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις 

Έτος αναδρομικών προβλέπεται να είναι και το 2022. Τα ποσά προκύπτουν ουσιαστικά από τον επανυπολογισμό παλιών και νέων συντάξεων με βάση το νόμο Βρούτση είτε ως υποχρέωση που απορρέει από το 2016 και την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης.  
Εντός του επόμενου διαστήματος υπολογίζεται ότι ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει και τα αναδρομικά σε περίπου 28.000 συνταξιούχους που είτε είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται επιστροφή χρημάτων λόγω του επανυπολογισμού που προβλέφθηκε με το νόμο Βρούτση, είτε δικαιούνται αναδρομικά λόγω της μείωσης του «πέναλτι» στην περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων, είτε δικαιούνται αυξήσεις από συντάξεις χηρείαςή αναπηρικές.

Οι κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνουν τους εξής:

-Περίπου 26.000 παλαιοί συνταξιούχοι με ελλιπή καταχωρηθέντα στοιχεία στα αρχεία, τα οποία αναζητούνται. 

-Περίπου 2.000 κληρονόμοι αποθανόντων δικαιούχων αναδρομικών 

Μέσα στο 2022 αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. Θυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός ήδη διανύεται από τον περασμένο Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Θα αφορά περίπου 250.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, που λόγω έλλειψης στοιχείων οι συντάξεις τους δεν επανυπολογίστηκαν με τις υπόλοιπες.

Μέσα στη χρονιά αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης για τα αναδρομικά Δώρων και επικουρικών 2.500.000 συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρείου για τα αναδρομικά συντάξεων και Δώρων δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων

Η πιλοτική δίκη για τα Δώρα και επικουρικά τού 11μήνου 2015-2016 διεξήχθη ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 15-1-2021.

Διεθνής εμπιστοσύνη στα ελληνικά Ομόλογα

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στα μέσα της εβδομάδα, καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διεθνώς η μετάλλαξη Όμικρον, παραμένουν ευνοϊκές για την αναβάθμιση της από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα εκπλήξει πλησιάζοντας το 9%. Για το 2022, τα υποδείγματα της ΤτΕ, δείχνουν ότι μία αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως 4,5% με 5% είναι εφικτή. Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί εξ αυτών, ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα προς το τέλος του 2022 και σίγουρα το 2023.

Το ΔΝΤ, αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, «κατεβάζοντας τον πήχη» κατά 0,4% στο 3,9% για φέτος, ενώ για το 2022 προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,5%. Παράλληλα προβλέπει τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ΜEGA, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους φέτος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξήγησε, ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα. «Πρέπει όμως να σπεύσουμε να την αποκτήσουμε, διότι τα οφέλη της ξεπερνούν τα οφέλη που θα έχουμε λόγω ελληνικών ομολόγων και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα προσελκυστούν κεφάλαια.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds – κεφαλαιακοί οργανισμοί – ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000. ‘Αρα, καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,63% από 1,64%, έναντι -0,08% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,71% από 1,74%.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa