, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Και τώρα…η οικονομία!

Σπάνια η στήλη στην τριαντάχρονη εμπλοκή της στα δημόσια πράγματα έχει διαβάσει τόσο πυκνή και ουσιαστική δήλωση σαν αυτή που ακολουθεί.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο. Τα εμπορικά πρότυπα εξακολουθούν να επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αναιμική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και την προκατάληψη των δυτικών χωρών για τον πληθωρισμό και τους κινδύνους ύφεσης».

Η δήλωση ανήκει στην κυρία Αγγελική Φράγκου και έγινε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου του 2023 της Navios Partners. Το πρόβλημα, οι παράγοντες της κρίσης όλοι μαζί σε μία παράγραφο.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Πρόβλημα ένα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό σημαίνει σε διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ανασφάλεια σε παραγωγούς και καταναλωτές κοκ.

Πρόβλημα δύο, έχει «καθίσει» η Κίνα, που αντιμετωπίζει και τη δυσπιστία της Δύσης για τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τον ρόλο της στην πανδημία του κορονοϊού. Τρίτο πρόβλημα, η εμμονή των μεγάλων δυτικών κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό, εμμονή που κοστίζει σε πολίτες και επιχειρήσεις υψηλά επιτόκια. Και τέταρτο πρόβλημα, όλα αυτά μαζί και μερικοί ακόμοι (ήσσονος σημασίας σε σχέση με τους ένα, δύο και τρία) παράγοντες, που δημιουργούν κινδύνους ύφεσης.

Καθόμαστε σε μία βόμβα -ως παγκόσμιο οικονομικό σύστημα- και αυτό δεν είναι υπερβολή. Μπορεί ακόμη -ως Ελλάδα- να είμαστε στον αστερισμό των πυρκαγιών, αλλά μπροστά μας έχουμε το μέτωπο της οικονομίας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να το υποτιμήσουμε.

Τα προβλήματα είναι εκεί και μας περιμένουν και καλό θα είναι να τα λύσουμε ενωμένοι. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, καθώς οι Βρυξέλλες διαθέτουν στο σύνολό τους το απαραίτητο «βάρος» για να επηρεάσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις. Και πρέπει να το κάνουν τώρα.

Για να μην τρέχουν μετά οι κυβερνήσεις πίσω από τις κρίσεις, για να μην γράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι για την απογοήτευση των πολιτών και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Οι καμπάνες έχουν χτυπήσει, τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι γνωστά, κανείς δεν θα μπορεί μετά να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, ότι δεν το είχε δει να έρχεται. Δεν θα είναι καλό για το παγκόσμιο σύστημα να ζήσει τόσο σύντομα, μετά το 2008, μία ακόμη οικονομική κρίση. Δεν θα είναι καλό για τις κοινωνίες, δεν θα είναι καλό για τους πολίτες. Που πρέπει να προστατευθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.