18:58, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

«Καλοί βαθμοί» αλλά χαμηλά έσοδα για τα ξενοδοχεία

thomopoulos22012014
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στα… χαμηλά δείχνει να κινείται η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκης, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων της πόλης, αναφορικά με την ικανοποίηση των πελατών και την απόδοση των ξενοδοχείων.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 1.150 πελατών, 42 ξενοδοχείων της πόλης όλων των κατηγοριών την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου, έδειξε ότι οι τουρίστες και όσοι ταξιδεύουν γενικότερα στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους, μένουν ευχαριστημένοι τόσο από τον προορισμό, όσο και από τη σχέση ποιότητας/τιμής σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, αγορές και μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένα συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει το 93% όσων έρχονται για αναψυχή και το 91% όσων έρχονται για δουλειά θεωρεί ότι η Θεσσαλονίκης είναι μια εξαιρετική πόλη με άψογες υπηρεσίες και συμπεριφορά και προτείνει στο περιβάλλον του να την επισκεφθεί. Το πρόβλημα που διαπίστωσαν ωστόσο οι επισκέπτες ήταν το γεγονός ότι η στάθμευση παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα στην πόλη.
Τι ξοδεύουν οι τουρίστες
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα εταίρο της GBR Consulting Άρη Ίκκο, παρατηρείται σταθερότητα της ημερήσιας κατά κεφαλήν δαπάνης των επισκεπτών στην πόλη που κυναίνεται μεταξύ 62 ευρώ για τους επισκέπτες business και 71 ευρώ για τους επισκέπτες αναψυχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι οι πελάτες των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών έχουν υψηλότερη κατανάλωση από την κατανάλωση που έχουν οι διαμένοντες σε ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών. Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Ίκκος, το στοιχείο αυτό απεικονίζει τη σύγχρονη τάση του τουρίστα να διαμένει σε ξενοδοχείο χαμηλότερης κατηγορίας  προκειμένου να καταναλώσει περισσότερα σε αγαθά και υπηρεσίες που προσφέρονται στην πόλη.
Όσον αφορά την απόδοση των ξενοδοχείων από την έρευνα προκύπτει ελαφριά κάμψη των πληροτήτων (-4,3%) τους πρώτους μήνες του 2013 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που όμως συνοδεύεται με από σημαντική πτώση της μέση τιμής δωματίου. Ως επακόλουθα τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο παρουσιάζουν σημαντική πτώση της τάξης του 9% και αυτήν την στιγμή βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007. είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τους χαμηλότερους δείκτες πληροτήτων και μέσης τιμής δωματίων μεταξύ 26 ευρωπαϊκών πόλεων.
Πτώση το 2013
Πεσμένη φαίνεται να είναι η πληρότητα το 2013 όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος. «Από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και θα παρουσιάσουμε σύντομα είναι ότι έχουμε μια οριακή πτώση στην πληρότητα της τάξεως του 1% με 2%, που μπορεί να που μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν μηδαμινή. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη πτώση στη μέση τιμή δωματίου και στο συνολικό τζίρο ξενοδοχείων» , επισήμανε ο κ. Θωμόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή είναι η σημαντική πτώση, μιας και τα ξενοδοχεία είναι επιχειρήσεις.
Όπως επισήμανε μάλιστα, «τα οικονομικά δεν είναι καθόλου καλά, η Θεσσαλονίκη από αυτές τις πόλεις που υπάρχουν στην κατάταξη κατέχει την τελευταία θέση. Είναι μακράν από τις άλλες με πτωτική τάση στα οικονομικά μεγέθη». Όπως είπε μάλιστα αυτό το «καμπανάκι» το έχουν χτυπήσει αρκετά χρόνια. «Μπορεί να έχουμε τουρίστες, αλλά παραβλέπεται το γεγονός ότι έχουμε χάσει 550.000 διανυκτερεύσεις Ελλήνων κατ’ έτος από το 2009.». Σύμφωνα με τον ίδιο το κενό αυτό είναι δυσαναπλήρωτο και θα αργήσει να καλυφθεί με αλλοδαπούς τουρίστες, όπως Ρώσοι, Τούρκοι, Ισραηλινοί και Σέρβοι που επισκέπτονται κυρίως τη Θεσσαλονίκη.
tsamaslis22012014Να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής σε παρέμβαση του, επισήμανε τη σημασία του διαδικτυακού marketing και την παρουσία της Θεσσαλονίκης σε αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι  έχουν εξασφαλισθεί κεφάλαια περίπου 400.000 ευρώ, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, για το σκοπό αυτό.
 
 
Οι αντιδράσεις για τη «Λευκή Εβδομάδα»
Το γεγονός ότι η πρόταση για μαθητική ανάπαυλα μίας εβδομάδας συνάντησε τις αντιδράσεις γονέων και κόσμου, καθώς και το σκεπτικισμό της πολιτικής ηγεσίας σχολίασε στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης των Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. «Το θέμα θέλει μια κατάλληλη προεργασία, συνάντησε κάποιες αντιδράσεις από κάποιους, παρερμηνεύθηκε το γεγονός ότι η εβδομάδα ήταν για σκι. Δεν ήταν για κάτι τέτοιο, ήταν μια εβδομάδα χειμερινής ανάπαυλας, συνδυαστικά μπορούν να γίνουν πολλά, όπως διακοπές με ειδικά κίνητρα, οι επισκέψεις σχολείων σε ιστορικούς τόπους». Όπως είπε ο ίδιος το ζήτημα χρειάζεται πολιτική ωριμότητα, αλλά και επεξεργασία από τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να γίνει αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με τις αντιδράσεις ορισμένων.