Καμιά κατάσχεση για χρέη έως 500 ευρώ

akinhta5
Αυξάνεται το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, μπαίνει φρένο στις κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου για χρέη μέχρι 500 ευρώ και μειώνονται δραστικά έως 80% τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, με πλαφόν ανώτατου προστίμου τις 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όσον άφορα τις κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο:
Α) Ακατάσχετες θα είναι για κάθε οφειλέτη οι καταθέσεις έως 1.500 ευρώ σε έναν λογαριασμό σε μια μόνο τράπεζα. Ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο λογαριασμό του.
Β) Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος.
Γ) Απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου στις περιπτώσεις ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε οφειλέτες για χρέη κάτω των 500 ευρώ είναι δυνατό να ακυρωθούν, εφόσον οι οφειλέτες υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.
Δ) Απαγορεύονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων εις χείρας τρίτων σε βάρος φορολογουμένων που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι του ποσού των 50 ευρώ.
Πηγή: Έθνος