Από τις 6:00 το πρωί μέχρι να… ξεπουλήσουν- Aνοιχτά σήμερα το Καπάνι

psaria-thema-k
Της Έλενας Καραβασίλη
«Πόλεμος» έγινε το Σάββατο από νωρίς το πρωί στην κεντρική ιχθυαγορά της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Καπάνι. Παρά τον βροχερό καιρό, οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν να προμηθευτούν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι, με την κίνηση να είναι αυξημένη μέχρι και αργά το μεσημέρι. Οι ιχθυοπώλες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι, καθώς όπως φαίνεται φέτος θα… ξεπουλήσουν ψάρια και θαλασσινά πολύ νωρίτερα, συγκριτικά με άλλες χρονιές. Με την τιμή σε σαρδέλες και γαύρους να κυμαίνονται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό, «κανένα σαρακοστιανό τραπέζι δε θα μείνει άδειο»  όπως λέει στο karfitsa.gr ο Μιχάλης Δημητριάδης, που είναι ένα από τα νεότερα αφεντικά στην κεντρική αγορά στο Καπάνι και μετρά ήδη αρκετά χρόνια μέσα στα… θαλασσινά και τα ψάρια.
mixalis-ilias-dimitriadis
«Έχει πάρα πολύ κόσμο από νωρίς, η αγορά στο Καπάνι είναι γεμάτη. Φέτος ο κόσμος κατέβηκε στην αγορά από τις 8:00 το πρωί και όπως φαίνεται μάλλον θα… μας αδειάσουν τα τελάρα νωρίς! Πέρα από δύο-τρία είδη που είναι ακριβά και ο κόσμος δεν τα πλησιάζει, όλα τα υπόλοιπα τα παίρνουν. Παρ’ ότι πίστευα ότι σήμερα θα «σηκώσουν» τις γαρίδες, τα θράψαλα και τα καλαμάρια, ο κόσμος στην πλειοψηφία του αγοράζει ψάρια. Οι σαρδέλες και ο γαύρος είναι περίπου στα 4 ευρώ το κιλό, αλλά οι περισσότεροι ξοδεύουν 10 με 15 ευρώ και παίρνουν ψάρια. Αρκετοί μάλιστα ρωτούν αν θα είμαστε ανοιχτά τη Δευτέρα για να πάρουν τα νηστίσιμα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας», λέει ο κ. Δημητριάδης. Και συνεχίζει: «εμείς δε θα είμαστε ανοιχτά το βράδυ, όπως γίνεται στη Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας, όμως θα είμαστε ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα για να πάρει ο κόσμος φρέσκα ψάρια και θαλασσινά».
kapani-660x437
«Θα είμαστε ανοιχτά από τις 6:00 το πρωί και μέχρι τις 14:00 πιστεύουμε πως θα έχει ξεπουλήσει η αγορά. Το Σάββατο είχε πάρα πολύ κόσμο, «βούλιαξε» η αγορά. Βέβαια ο κόσμος στράφηκε στα φθηνά ήδη. Ο δικός μας στόχος είναι να έρχονται οι καταναλωτές στο Καπάνι και να λειτουργεί η αγορά. Πιστεύω πως και αύριο θα έχει πάρα πολύ κόσμο, διότι εξαιτίας της κακοκαιρίας οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς δεν έφυγαν και έμειναν στην πόλη. Το δείγμα του Σαββάτου μας έδειξε ότι και την Καθαρά Δευτέρα θα γίνει… χαμός», λέει στο karfitsa.gr ο πρόεδρος επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης.
Φθηνότερο φέτος το Σαρακοστιανό τραπέζι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, φέτος οι καταναλωτές θα δαπανήσουν 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστίσιμα είδη από 79,8 ευρώ πέρυσι. Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά ενώ ακριβότερα κοστίζουν φέτος ο ταραμάς και η λαγάνα. Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.
Ειδικότερα από τις δειγματοληπτικές έρευνες προκύπτει ότι στις ιχθυαγορές, η μεσοσταθμική πτώση των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, είναι της τάξεως του 2,7%. Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Συγκεκριμένα τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνταν από 8,0 έως 18,0 ευρώ το κιλό, τα κατεψυγμένα καλαμάρια από 4,0 έως 7,0 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,3%, το φρέσκο χταπόδι από 9,8 έως και 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5 έως και 10 ευρώ το κιλό, 6,3% φτηνότερα από πέρυσι.
Τα μύδια πωλούνταν από 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι, οι κατεψυγμένες γαρίδες από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό, κατά 3,4% φθηνότερες από πέρυσι
Ακριβότερα, ωστόσο, κοστίζει ο ταραμάς και η λαγάνα καθώς η τιμή του φθηνού τάραμα κυμαίνεται από 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό αυξημένη κατά 8,2% και της λαγάνας από 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο, ακριβότερη κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι.