21:05, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Κόμβος για φτηνό ρεύμα στην Ευρώπη η Ελλάδα

Το κέντρο της… Γης αναμένεται να γίνει η Ελλάδα ως κόμβος υδρογόνου μετά την υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα με τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το νέο ενεργειακό και γεωπολιτικό story προβλέπει μαζικές εισαγωγές υδρογόνου από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, για την κάλυψη μεγάλους μέρους των ενεργειακών αναγκών. Τα πρώτα μεγάλα έργα υδρογόνου που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αυτές ξεκινούν στη Σαουδική Αραβία, καθώς, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Hydrogen Europe και πρώην ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης, «στα βορειοδυτικά της χώρας υπάρχει μια περιοχή με έκταση ίση με αυτήν του Βελγίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί αποκλειστική ζώνη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου. Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή της πόλης Νίομ, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε παγκόσμια πρωτεύουσα του υδρογόνου, όπου μέσω ΑΠΕ η ενέργεια θα μετατρέπεται σε υδρογόνο που θα μεταφέρεται στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο».

«Δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια»

Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ιδανικό επίπεδο μετά και την αποστολή πυραύλων από την Ελλάδα για την αμυντική θωράκισή της. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση και ενθουσιασμό στους Σαουδάραβες και είναι ενδεικτική η φράση του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «κάθε φορά που θα έρχομαι στην Ελλάδα δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια».

Το «story του υδρογόνου» δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά, καθώς ήδη η Ελλάδα συμμετέχει στο μεγάλο project «White Dragon» («Άσπρος Δράκος») στη Δυτική Μακεδονία, που μας εντάσσει δυναμικά στον χάρτη των έργων του συγκεκριμένου καυσίμου. Το «White Dragon» αποτέλεσε έναυσμα για τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ενέργειας να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν τα εταιρικά χαρτοφυλάκιά τους και να στρέψουν την προσοχή τους σε έργα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες υδρογόνου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την Ελλάδα από εισαγωγέα ενέργειας σε ενεργειακά αυτάρκη, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντικαθιστούν την προηγουμένως κυρίαρχη ορυκτή ενέργεια. Αυτό γίνεται πολύ σαφές στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο λιγνίτης πρόκειται να αντικατασταθεί πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με το υδρογόνο. Μάλιστα, μαζί με την Πορτογαλία η Ελλάδα είναι μια από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εξίσου υψηλές δυνατότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας, κατέχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL