, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

«Κουμπαράς» 2-3 δισ. ευρώ στο τέλος του Α’ διμήνου!

Αυξημένο δημοσιονομικό απόθεμα αλλά και μεγαλύτερο ποσό για οικονομικές ενισχύσεις αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ εκτιμάται ότι ο «αέρας» στον προϋπολογισμό μπορεί να πλησιάσει ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται το τελικό πακέτο με κριτήριο την ισορροπία μεταξύ των δημοσιονομικών αλλά και των… αναγκών ενόψει των εκλογών, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου διμήνου, στον οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά έσοδα (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ), τα οποία αφορούν την περυσινή χρήση. Πέραν των αυξημένων εισπράξεων που αναμένονται από τις προαναφερόμενες πηγές, πολύ ισχυρό είναι το στήριγμα των μειωμένων δαπανών για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, αλλά και οι μειωμένες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, με δεδομένη την κάθετη πτώση των τιμών χονδρικής.

Το φυσικό αέριο

Ήδη, τα τιμολόγια λιανικής που ανακοινώνουν οι πάροχοι είναι στα επίπεδα προ του πολέμου και εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει «ζεστά» στα ταμεία του τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να δοθούν το πρώτο δίμηνο του έτους. Ωστόσο, ειδικά για την περίπτωση του φυσικού αερίου, όπου η τιμή υπολογισμού για τη φετινή χρονιά διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δεν πρέπει να δημιουργούνται πολύ μεγάλες προσδοκίες λόγω της πτώσης της τιμής στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς εκτιμάται ότι από τον Μάρτιο και μετά μπορεί να υπάρξουν εκ νέου ισχυρές ανοδικές τάσεις. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 δόθηκαν επιδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ενώ φαίνεται ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ο προϋπολογισμός θα γλιτώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. 

Επιστροφή αναδρομικών

Με βάση τις… διαρροές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή εξετάζονται μόνο 3 βασικά μέτρα. Το πρώτο αφορά την επιστροφή των αναδρομικών 100 ευρώ μηνιαίως για όσους έχουν εκκρεμείς υποθέσεις επικουρικών συντάξεων. Το δεύτερο, την παροχή επιδόματος το Πάσχα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μικρή αξία περιουσίας, με έμφαση σε όσους συνταξιούχους δεν είδαν αύξηση στις αποδοχές τους λόγω διατήρησης της προσωπικής διαφοράς. Το τρίτο μέτρο που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο είναι η επιστροφή αναδρομικών σε 4 ή 5 δόσεις σε όλους τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν δικαστικά για τη διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL