12:54, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης- Ποιοι το δικαιούνται;

epidoma-thermansis-2015-2016
Αύριο αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού η ηλεκτρονική πύλη μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2015-2016.
Με δεδομένο ότι φέτος δεν υπάρχει η διαδικασία της προκαταβολής του επιδόματος, δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν μόνο όσοι έχουν προχωρήσει ήδη στην αγορά του πετρελαίου.

Με βάση την απόφαση που έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει το επίδομα σε δύο δόσεις.
  • Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε περίπτωση πολυκατοικίας, εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 2 Φεβρουαρίου 2016.
  • Για αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου 2016 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2016.

Στην υπουργική απόφαση έχει προβλεφθεί ότι ολόκληρο το επίδομα (σημαντικά μικρότερο σε σχέση με πέρυσι, καθώς και το ποσό ανά λίτρο έχει μειωθεί από τα 35 λεπτά στα 25 λεπτά και τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν γίνει αυστηρότερα) θα καταβληθεί μόνο εφόσον δεν ξεπεραστεί η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί και η οποία διαμορφώνεται στα 105 εκατ. ευρώ.
Αν οι αιτήσεις είναι τόσες ώστε να προκύψει ότι απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια, θα γίνει αναλογική προσαρμογή του επιδόματος. Περισσότερες πιθανότητες να εισπράξουν ολόκληρο το επίδομα έχουν επομένως όσοι αγόρασαν ή θα αγοράσουν πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς δεν θα έχει εξαντληθεί το διαθέσιμο κονδύλι.
Πηγή:naftemporiki.gr