Λαγκάρντ χωρίς πυξίδα: Στο 2% ο πληθωρισμός, αλλά τα επιτόκια… υπό σκέψη
Αποκλιμάκωση με σταθερό ρυθμό καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον υπογράμμισε ότι η πορεία του δείκτη πλησιάζει μεσοπρόθεσμα τον στόχο του 2%. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον δεν ήταν τι είπε – αλλά τι επέλεξε να μην πει: καμία σαφής πρόβλεψη για την πορεία των επιτοκίων, εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας.
Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τον κεντρικό προβληματισμό των αγορών: η μείωση των επιτοκίων μπορεί να έχει ξεκινήσει, αλλά η συνέχειά της δεν είναι καθόλου δεδομένη, ιδίως όσο οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις εντείνονται και η σκιά της επανεκλογής Τραμπ προκαλεί αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο αλλά χωρίς σιγουριά
«Οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού δείχνουν σταθεροποίηση κοντά στο 2%», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, διατηρώντας χαμηλούς τόνους για την πρόοδο που σημειώνεται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, τα στοιχεία του Απριλίου που αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν να δείξουν περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 2,1%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ενδέχεται να εμφανίσει οριακή άνοδο.
Κι όμως, παρά τα θετικά αυτά σημάδια, η ΕΚΤ αποφεύγει τις δεσμεύσεις. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε βεβαιότητα για τα επιτόκια, όταν οι κραδασμοί στην οικονομία είναι τόσο αβέβαιοι», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι η σταθερότητα των αγορών παραμένει εύθραυστη.
Οι αγορές βλέπουν μειώσεις – η Λαγκάρντ κρατά κλειστά χαρτιά
Ήδη, οι χρηματαγορές προεξοφλούν μία μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ περιμένουν συνολικά δύο ή και τρεις παρεμβάσεις μέσα στο 2025. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται σήμερα στο 2,25%, επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο, ούτε περιοριστικό ούτε επεκτατικό.
Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε επτά μειώσεις τους τελευταίους μήνες, ωστόσο η στροφή προς μια σταθερή πορεία χαλάρωσης δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Ο λόγος είναι διπλός:
- Η διεθνής αβεβαιότητα, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σε εμπορικά και νομισματικά θέματα
- Η διαφοροποίηση των εθνικών οικονομιών εντός της Ευρωζώνης, που καθιστά δύσκολη μια ενιαία προσέγγιση
Η “επιστροφή Τραμπ” και ο εμπορικός φόβος της Ευρώπης
Στις παρεμβάσεις της, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε σαφή αναφορά στις εντεινόμενες εμπορικές εντάσεις, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται ήδη από τώρα παράγοντας αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, παρότι οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί.
Η ανησυχία δεν είναι θεωρητική: η ΕΕ φοβάται νέους δασμούς, εμπορικά εμπόδια και τεχνολογικές αποσυνδέσεις, που θα μπορούσαν να πλήξουν καίριους τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας – και να αναγκάσουν την ΕΚΤ να αναθεωρήσει τη νομισματική της στρατηγική.
Η οικονομία “αντέχει”, αλλά όχι για πάντα
Αν και η πρόεδρος της ΕΚΤ επιχείρησε να ενισχύσει την εικόνα ανθεκτικότητας της Ευρωζώνης, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν ενισχυμένοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η οικονομία έχει αποκτήσει αντοχές, αλλά αυτές δοκιμάζονται συνεχώς».
Το μήνυμα της Λαγκάρντ μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η παγκόσμια αβεβαιότητα ανεβαίνει. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η νομισματική πολιτική δεν είναι εργαλείο προβλέψεων, αλλά ευελιξίας.