12:46, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Λιανική ρεύματος: Οι προμηθευτές βλέπουν…μπερδέματα τον Αύγουστο

Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το «τι μέλλει γενέσθαι» από την 1η Αυγούστου, όταν και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρόσκαιρη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς (έως 1η Ιουλίου 2023).

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Αυτό μεταφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, σε σχόλιό τους για τη σχετική ρύθμιση που κατέθεσε το ΥΠΕΝ με τροπολογία την περασμένη Παρασκευή, στο σχέδιο νόμου για την αδειοδοτική απλοποίηση νέων ΑΠΕ, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Σε πρώτο πλάνο έρχεται ο λεγόμενος «ενεργειακός τουρισμός». Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προβλέπει πως για αυτό το διάστημα οι προμηθευτές θα πρέπει έως το τέλος κάθε μήνα να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα. Αν η νέα αυτή χρέωση μιας εταιρείας μεταβληθεί, σε σχέση με την προηγούμενη που είχε εφαρμόσει, τότε οι πελάτες της θα μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς κανέναν περιορισμό ή «πέναλτι». Μάλιστα, για τα πρώτα «νέα» τιμολόγια (ισχύος από 1η Αυγούστου 2022), οι εταιρείες θα πρέπει να αναρτήσουν τις νέες χρεώσεις τους έως τις 10 Ιουλίου.

Παράλληλα, με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η αγορά όσο θα είναι σε εφαρμογή το μέτρο, οι εταιρείες θα πρέπει να προβλέπουν σε ορίζοντα διμήνου πού θα κυμανθούν οι χονδρεμπορικές τιμές (αφού θα συνεχίσει να γίνεται κανονική επίλυση της αγοράς) και, κατά συνέπεια, σε ποιο ύψος θα πρέπει να καθορίσουν τις χρεώσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα στελέχη των εταιρειών προμήθειας, η αγορά δεν βρίσκεται σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε οι σχετικές προβλέψεις να μπορούν να γίνουν με κάποια ασφάλεια.

Συνάντηση Σκρέκα – Vestager

Την ίδια στιγμή, την Κυριακή 26 Ιουνίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπου συζητήθηκε, εκτενώς, η εθνική και ευρωπαϊκή «ενεργειακή» επικαιρότητα.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, ενώ ενημέρωσε την κυρία Βεστάγκερ ότι έως το τέλος του έτους η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα υπερβεί το 50% από 43% το 2021.

«Εξαιρετική ιδέα ο μηχανισμός»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη σύσταση του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στο ίδιο νομοσχέδιο. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε εξαιρετική ιδέα τον νέο μηχανισμό, με τον οποίο θα αποσυνδεθούν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL