11:16, Παρασκευή
19 Αυγούστου 2022

Μαραθώνιος επαφών για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα

megaro-maximou-5701Τηλεδιάσκεψη θα έχει την Κυριακή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή τροπολογίες που θα λύνουν εκκρεμή ζητήματα με τους θεσμούς. Στην εβδομαδιαία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε για τα προαπαιτούμενα που μένουν ανοιχτά και συζητήθηκε ο σχεδιασμός των επόμενων ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν δύο τηλεδιασκέψεις για τις «ουρές» της αξιολόγησης, όπως τις αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.Μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το ΕΚΑΣ, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης και το Ελληνικό.
Σημειώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως τις 23 Μαΐου, αλλά δόθηκε παράταση ενός μηνός και τώρα γίνεται προσπάθεια να επισπευσθεί.Την Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει η ΕΚΤ και αν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, έπειτα από εισήγηση του Μάριο Ντράγκι είναι πιθανό να αποφασιστεί η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία στο Eurogroup προβλέπει ότι η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ (7,5 δισ. ευρώ) θα γίνει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.Η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν μετά το καλοκαίρι. in.gr