Μάρδας: Εχουμε συμφωνήσει στο 90% με τους δανειστές

mardas708_8Τα έχουμε βρει με τους δανειστές στο 90% των θεμάτων που συζητάμε υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας συμπληρώνοντας ότι για το υπολειπόμενο 10% μπορεί να γίνεται συζήτηση το επόμενο διάστημα.
Από την Χαλκιδική, ο κ. Μάρδας υποστήριξε πως «όλες οι ενδείξεις που έχουμε, δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση και από τα δύο μέρη έτσι ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση και να φθάσουμε σε μία συμφωνία». Πρόσθεσε δε πως πρέπει «σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση, έτσι ώστε η οικονομία να βρει και πάλι τον βηματισμό της. Αυτό είναι το ζητούμενο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στις 18 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Εurogroup, είναι πιθανό να καταλήξουμε και να φθάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα.
Ως προς τα «αγκάθια» υποστήριξε πως στο πρωτογενές πλεόνασμα έχουμε σύμπτωση απόψεων, πάρα τις μικρές διαφορές που υπάρχουν. «Τα σημεία στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος είναι το συνταξιοδοτικό αλλά και θέματα που συνδέονται με τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις κ.τ.λ». Εδωσε μάλιστα και ποσοστά λέγοντας πως οι διαφωνίες «αφορούν περίπου στο 10% των προβλημάτων του συνόλου» και σημείωσε:
«Όταν λοιπόν έχουμε λύσει το 90% του συνόλου, το 10% μπορούμε να εξακολουθούμε να το συζητάμε το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς δεν κλείνει μια συμφωνία, κλείνει ένας κύκλος μιας συμφωνίας. Έχοντας ως δεδομένο, ότι στο 90% έχουμε φθάσει σε ένα αποτέλεσμα, αναρωτιέται ο οποιοσδήποτε, πως είναι δυνατόν να μην υπογραφεί μια συμφωνία.»
Ερωτηθείς για τα «μηνύματα» που έρχονται από την πλευρά του ΔΝΤ, ο κ.Μάρδας ανέφερε:
«Το ΔΝΤ δεν είναι πολιτικός οργανισμός έτσι ώστε να βρίσκει πολιτικές λύσεις. Έχει τεχνικές ομάδες, σε τεχνικό επίπεδο συμμετέχει κανονικά, αλλά αυτό που μας είπαν είναι ότι εάν υπάρχει πολιτική λύση, αυτοί δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον κανονισμό τους.»
Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της χώρας ο κ.Μάρδας ανέφερε:
«Αύριο πληρώνουμε μισθούς 15νθήμερου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αύριο πληρώνουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κάποιες άλλες διεθνείς υποχρεώσεις πληρώνονται και αυτές κανονικά. Από κει και πέρα, εμάς η δική μας δουλειά σαν λογιστήριο του κράτους, είναι να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο χρόνο που πρέπει και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε. Μέχρι τώρα, σε αυτό το θέμα ανταποκρινόμαστε στο 100%.»
iefimerida.gr