, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

«Μας τα έκανε μαντάρα ο… ΟΑΣΘ»

οασθ σταση
Μπορεί οι επισκέπτες της 81ης ΔΕΘ να ξεπέρασαν τους 210.000, όμως όπως φαίνεται, αυτή δεν είναι μια εικόνα που… εισέπραξαν και οι επιχειρηματίες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί καταστηματάρχες περίμεναν να δουν τα ταμεία τους να «γεμίζουν» την εβδομάδα που όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στη συμπρωτεύουσα… οι πορείες, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας, επέφεραν μάλλον αντίθετα αποτελέσματα. «Οι καλές εποχές της Έκθεσης που επικρατούσε το αδιαχώρητο μέσα στα καταστήματα του κέντρου της πόλης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Στο παρελθόν υπήρχαν μέρες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, που χρειαζόμασταν μέχρι και επιπλέον προσωπικό. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Καταρχήν τις δύο Κυριακές που ανοίξαμε, οι περισσότεροι καταστηματάρχες στην Τσιμισκή έκλεισαν νωρίτερα διότι δεν είχε καθόλου κόσμο και το απόγευμα υπήρχαν προγραμματισμένες πορείες. Επίσης ήδη από το περασμένο Σάββατο είχε ξεκινήσει η επίσχεση εργαζομένων του ΟΑΣΘ με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η μεταφορά των εν δυνάμει πελατών. Έτσι παρότι περιμέναμε να έχει δουλειά… υπήρχαν μέρες που η κίνηση ήταν μειωμένη κατά πολύ», λέει στην Karfitsa η υπάλληλος σε κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων στην Τσιμισκή, Αναστασία Α.
Της Έλενας Καραβασίλη
Την ίδια άποψη έχει και η επιχειρηματίας γυναικείων ενδυμάτων με κατάστημα στην Γρηγορίου Παλαμά, Πένυ Τοσκίδου. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «η κίνηση της αγοράς την εβδομάδα της Έκθεσης πλέον είναι χειρότερη απ’ ότι τις υπόλοιπες μέρες. Εμείς συνήθως τα σαββατοκύριακα έχουμε πελάτες που έρχονται από την περιφέρεια για να κάνουν τις αγορές τους. Όμως την εβδομάδα της ΔΕΘ, το κέντρο είναι μέρος προς αποφυγήν. Κι αυτό γιατί ιδίως τα δύο σαββατοκύριακα που ήμασταν ανοιχτά και περιμέναμε να δουλέψουμε, ήταν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να έχει αποκλειστεί από αστυνομικούς. Μάλιστα, όπως μας είπαν κάποιοι πελάτες μας, οι αστυνομικοί δεν άφηναν ούτε τους πεζούς να περάσουν». Η κ. Τοσκίδου επισημαίνει πως η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας δυσχέρανε ακόμη περισσότερα την κίνηση της αγοράς, δεδομένου μάλιστα ότι: «στο κέντρο της πόλης η έλλειψη parking είναι ένα μείζων πρόβλημα. Έτσι, ακόμη και όσοι αποφάσισαν να κατεβούν με τα αυτοκίνητά τους αγανάκτησαν και έφυγαν διότι δεν έβρισκαν χώρους στάθμευσης».  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης τόνισε πως παρότι οι καταστηματάρχες είχαν προετοιμαστεί για μία μεγάλη γιορτή στην πόλη, το κλίμα άλλαξε άρδην από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ. «Εμείς τιμήσαμε το θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κρατώντας ανοιχτά τα καταστήματά μας και τις δύο Κυριακές, για να δώσουμε μία γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη. Όμως αυτή η γιορτή χάλασε το δεύτερο σαββατοκύριακο από την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Οι επιχειρηματίες δε μπορούσαν να πάνε στα καταστήματά τους, πόσο μάλλον λοιπόν οι πελάτες για να κάνουν τις αγορές τους. Η κατάσταση ήταν δραματική. Οι περισσότεροι την Κυριακή δεν άνοιξαν καθόλου. Δυστυχώς και για τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ και για εμάς, δε σεβάστηκαν τίποτα απολύτως. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει να πίνει ο ένας το αίμα του άλλου. Εμείς συμπαραστεκόμασταν στο πρόβλημα του ΟΑΣΘ, όμως φαίνεται πως θέλουν να βαδίσουν μόνοι τους», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.
Φουλ στον… μεζέ
Καλύτερα μοιάζει να κινήθηκε η αγορά στους χώρους εστίασης την εβδομάδα της ΔΕΘ, όπου οι καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης είδαν τα τραπέζια τους να γεμίζουν. Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορών-Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γκόφας η κίνηση ήταν ικανοποιητική, «στο πλαίσιο του εφικτού βέβαια διότι ας μη ξεχνάμε πως το ¼ της τιμής που αναγράφεται στον κατάλογο… είναι ο ΦΠΑ. Ευτυχώς είχαμε επισκέπτες και από την περιφέρεια αλλά και ξένους, από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια που τόνωσαν την αγορά. Βέβαια η αυξημένη κίνηση εντοπίστηκε μόνο στα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, διότι ο κόσμος δε μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλες κοντινές περιοχές όπως είναι για παράδειγμα η Καλαμαριά. Έτσι κινήθηκαν περιμετρικά της ΔΕΘ». Ο ίδιος τονίζει πως η επίσχεση στον ΟΑΣΘ αποτελεί πλέον «πληγή ακόμη και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους στους χώρους εστίασης διότι δε μπορούν να πάνε στις δουλειές τους. Βγάζουν ένα μεροκάματα και αναγκάζονται να το δώσουν στο ΤΑΧΙ για τη μεταφορά τους. Η κατάσταση είναι τραγική». Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας και μέλος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Λευτέρης Γεωργιάδης περιγράφει τις ημέρες της 81ης ΔΕΘ ως «τις χειρότερες των τελευταίων δέκα ετών» για τον χώρο της εστίασης. «Από τη μέρα των εγκαινίων της Έκθεσης μέχρι και τη Δευτέρα, ήμασταν σχεδόν άδειοι γιατί το κέντρο της πόλης ήταν περικυκλωμένο από αστυνομικούς κι έτσι ο κόσμος δεν μπορούσε να πλησιάσει. Τις υπόλοιπες μέρες είχε κίνηση δεν ήταν όμως η αναμενόμενη, παρότι ήρθε αρκετός κόσμος από την περιφέρεια. Όσο για τις δύο Κυριακές που άνοιξαν τα καταστήματα, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα… μάλιστα αρκετοί αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους. Το τελευταίο τριήμερο της Έκθεσης δε, ξεκίνησε η επίσχεση εργαζομένων του ΟΑΣΘ και εκεί έσβησε κάθε ελπίδα για τόνωση της αγοράς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Γέμισαν τα ξενοδοχεία
Σχεδόν στο 100% έφτασε η πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης το πρώτο σαββατοκύριακο της έκθεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Θωμόπουλο. «Εκτιμώ πως η προσέλευση του κόσμου στα ξενοδοχεία της πόλης, ήταν ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι. Όμως όπως εύστοχα είπε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πόλη μας φιλοξένησε 5.000 αστυνομικούς που έμεναν σε ξενοδοχεία. Καταλαβαίνετε πως αν αυτός ο αριθμός ήταν μικρότερος θα υπήρχε χάσμα στην πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης. Όσον αφορά σε επισκέπτες από την περιφέρεια και τις γειτονικές χώρες, δε μπορούμε να έχουμε μία εκτίμηση αν ήρθαν για την Έκθεση ή όχι καθώς κάθε σαββατοκύριακο τα τελευταία χρόνια έχουμε μία αυξημένη επισκεψιμότητα».
Ο κ. Θωμόπουλος εξηγεί πως πάντα το πρώτο σαββατοκύριακο της Έκθεσης παρουσιάζει μία πιο αυξημένη κίνηση συγκριτικά με το δεύτερο, ενώ σημειώνει πως: «υπάρχει μία “κοιλιά” μεσοβδόμαδα, διότι έχουν παρέλθει οι πάλαι ποτέ καλές εποχές που η έκθεση είχε εμπορικούς επισκέπτες που έμεναν όλη τη βδομάδα και αυτό γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αυτές οι εκθέσεις διεθνώς τείνουν να εξαφανιστούν υπέρ των κλαδικών και με αυτή τη λογική λοιπόν “αδυνατίζουν” αυτές οι εκθέσεις». Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως η επίσχεση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, δεν πρόλαβε να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. «Δεν πρόλαβε να δοθεί δημοσιότητα, ώστε να έχει αρνητική επίπτωση στις αφίξεις. Οι τελευταίοι επισκέπτες για το Σαββατοκύριακο είχαν ήδη φτάσει στα ξενοδοχεία», καταλήγει ο κ. Θωμόπουλος.