01:37, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Μείωση άνω των 0,10€ σε αμόλυβδη και πετρέλαιο

Τουλάχιστον κατά 0,10 ευρώ θα μειωθούν οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς οι νέες παραγγελίες των εταιρειών γίνονται σε επίπεδα 7%-9%, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου από τα 121 δολάρια το βαρέλι στα 111 δολάρια.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποκλιμάκωση των τιμών του «μαύρου χρυσού» κατά την τελευταία περίοδο θα έχει και συνέχεια, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια μέσα στη μεθεπόμενη εβδομάδα. Με βάση την τρέχουσα τιμή του βαρελιού, από την επόμενη εβδομάδα, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης θα υποχωρήσει από τα 2,43 ευρώ το λίτρο κάτω από τα 2,30 ευρώ. Αντιστοίχως, οι τιμές των 2,70 ευρώ στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν ακόμη και στα 2,50 ευρώ.

Εάν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στην τιμή του πετρελαίου και επιβεβαιωθεί η υποχώρηση της τιμής του κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, τότε εκτιμάται ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης θα επιστρέψει στα επίπεδα των 2,15 ευρώ, ενώ του πετρελαίου κίνησης στα 1,80 ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν ενισχυτικά στο ποσό των επιδοτήσεων που θα παρέχεται μέσω του Fuel Pass 2, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και θα ρίξει πολύ κάτω από τα 2 ευρώ την τιμή λιανικής για τον καταναλωτή.

Παρέμβαση για την αισχροκέρδεια

Μάλιστα, στη βάση αυτού του θετικού σεναρίου και εφόσον ο πρωθυπουργός προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, τότε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μπορεί να υποχωρήσει κοντά στο 1,70-1,75 ευρώ το λίτρο στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο 1,80-1,85 ευρώ στα νησιά. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο κίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1,50 ευρώ, ενώ στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές στο 1,55 ευρώ!

Εξάλλου, χθες, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος παρενέβη για το θέμα της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη δεκαετία 2007-2017 έκλεισαν 2.000 πρατήρια πανελλαδικά, καθώς οι έντιμοι επαγγελματίες δεν άντεξαν σε πολλές περιπτώσεις τον αθέμιτο ανταγωνισμό από αυτούς που αισχροκερδούν ή χρησιμοποιούν ουσίες για να νοθεύουν τη βενζίνη και το πετρέλαιο.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1/10 ως 30/11 η απογραφή των επιχειρήσεων

Η γενική απογραφή του συνόλου των επιχειρήσεων της Ελλάδας κατά το χρονικό διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022 θα αποτελέσει την τελευταία… πράξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της Ψηφιακής Κάρτας, είναι όλα έτοιμα, ώστε από την 1η Ιουλίου να εφαρμοστεί σε 120.000 εργαζομένους στις τράπεζες και στα σουπερμάρκετ, που απασχολούν πάνω από 250 άτομα. Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές της Κάρτας Εργασίας περνούν μέσα από το σύστημα ΕΡΓΝΗ και συγκεκριμένα την εφαρμογή myErgani mobile app για τους εργαζομένους, η οποία έχει αναβαθμιστεί. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani) και App Store (https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175), μέσω των επίσημων λογαριασμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με την έναρξη της πρώτης φάσης εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας από 1/7/2022, οι επιχειρήσεις της πρώτης φάσης εφαρμογής έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν στο ΠΣ Εργάνη, καθημερινά και άμεσα, σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία του πραγματικού χρόνου εργασίας (γεγονότα έναρξης και λήξης της εργασίας) για κάθε εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία την εκάστοτε ημέρα στον χώρο της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης του συστήματος ωρομέτρησης (εφόσον διαθέτουν τέτοιο) με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο ΠΣ Εργάνη, ενώ αν αυτό δεν είναι εφικτό, το υπουργείο Εργασίας διαθέτει την εφαρμογή Ergani CardScanner. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ο μηχανισμός ανάγνωσης της Ψηφιακής Κάρτας είναι παρόμοιος με τη διαδικασία του σκαναρίσματος των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ POLITICAL