, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Μετάθεση εξόφλησης χρεών σε 3 έως 10 έτη

«Κάψιμο» των συσσωρευμένων χρεών προς το Δημόσιο σε 3-10 έτη ή 36-120 δόσεις περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία και εν μέσω της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης θα ρυθμιστούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις, ενώ όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, θα επανέλθει στο προσκήνιο, προκειμένου να τονωθούν τα δημόσια έσοδα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται προς το τέλος του μήνα και η ισχύς των νέων διατάξεων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση χρεών θα αφορά τις συσσωρευμένες οφειλές έως τις 31/12/2022 και όχι τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν το τρέχον έτος, για τα οποία άλλωστε ισχύει η πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι για τα χρέη άνω των 10.000 ευρώ ισχύει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, με βάση τις 240, 360 και 420 δόσεις, ανάλογα με το ύψος των οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και τρίτους. Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά χρέη έως 10.000 ευρώ, τα οποία αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των δημοτών.

Με την αναδιάρθρωση των χρεών, το υπουργείο ευελπιστεί ότι θα δώσει νέα ώθηση στα δημόσια έσοδα, βελτιώνοντας τον ρυθμό εισπραξιμότητας. Σημειώνεται ότι τα χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε 113 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θεωρούνται εισπράξιμα τα 20 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών πλησιάζουν τα 45 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ οφείλονται στους δήμους.

«Ξαλάφρωμα» λογαριασμών

Ειδικά για τους οφειλόμενους φόρους φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.050.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 500 ευρώ, αλλά δεν απειλούνται από κατασχέσεις, ενώ άλλοι τόσοι χρωστούν άνω των 500 ευρώ και βρίσκονται αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περίπου 1.400.000 φορολογούμενοι έχουν δει τους λογαριασμούς τους να… ξαλαφρώνουν, καθώς η Εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις των οφειλόμενων ποσών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προωθείται η διαδικασία των πλειστηριασμών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL