Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι αυξήσεις που έφερε στα ενοίκια και στις τιμές πώλησης ακινήτων κοντά στους σταθμούς
Ακόμη και το +19% φτάνουν σε ετήσια βάση οι τιμές των σπιτιών για ενοικίαση κοντά σε σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης, την ώρα που και στο κομμάτι της αγοράς ακινήτων, οι τιμές έχουν πάρει την άνω βόλτα, φτάνοντας στο μέγιστο το +31,9%.
Με στοιχεία που επικαλείται το newmoney.gr, από την τελευταία ανάλυση του δικτύου του Spitogatos (www.spitogatos.gr), η έναρξη της λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης επηρέασε σημαντικά τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης και πώλησης κοντά σε νέους σταθμούς.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία από το γνωστό δίκτυο αγγελιών, η υψηλότερη μέση τιμή ενοικίασης καταγράφεται στην Αγία Σοφία με μία μέση τιμή στα 10,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, παρουσιάζοντας άνοδο σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, σε διψήφιο ποσοστό, κατά 11,8%. Ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 19% στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου καταγράφεται στον σταθμό στην Πανεπιστημιούπολη όπου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται τώρα στα 9 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθεί ο σταθμός Παπάφη με μια μέση ζητούμενη τιμή στα 8,8 ευρώ ανά τ.μ. και ετήσια μεταβολή κατά 6,7%.
Η συγκεκριμένη γειτονιά αναδεικνύεται πάντως «πρωταθλήτρια» σε ό,τι έχει να κάνει με την ετήσια αύξηση στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης των σπιτιών στην περιοχή: Εστω κι αν η μέση ζητούμενη τιμή είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την πιο ακριβή Αγία Σοφία, γύρω από τον σταθμό Παπάφη η μέση ζητούμενη τιμή είναι στα 2.576 ευρώ ανά τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση ρεκόρ σε ετήσια βάση κατά 31,9%. Στην Αγία Σοφία η μέση ζητούμενη τιμή είναι σαφώς υψηλότερη, στα 3,224 ευρώ ανά τ.μ. με μέση μεταβολή στο 11,6% ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 10,4% καταγράφεται στην πολύ πιο φθηνή πλατεία Δημοκρατίας με μέση τιμή στα 969 ευρώ ανά τ.μ..
Συνολικά για την αγορά της συμπρωτεύουσας και τις περιοχές γύρω από αυτήν, σε επίπεδο 12μήνου, η μέση ζητούμενη τιμή στον τομέα των πωλήσεων κατοικιών στο νομό Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 13,5%. Οι πιο περιφερειακές περιοχές, στα προάστια της πόλης, έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 60,1% στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση από το 2019, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 85,1%. Ανάλογη είναι και η συνολική τάση σε σχέση με τις τιμές ενοικίασης κατοικιών: Η μέση ζητούμενη τιμή στα ενοίκια έχει αυξηθεί σε ποσοστό 9,9% σε ετήσια βάση, ενώ σε πολλές περιοχές της πόλης, οι τιμές ενοικίασης έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακή άνοδο στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών: Είναι ενδεικτικό ότι στα προάστια της πόλης– εκεί όπου η αύξηση είναι μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια, οι τιμές στα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 41,2% και ακολουθούν ο δήμος Θεσσαλονίκης με 26,2% και ο υπόλοιπος νομός με 29,6%.
Από την άλλη πλευρά, περιφερειακά εντοπίζονται αυτή την στιγμή και οι πιο προσιτές περιοχές στην οικιστική αγορά της συμπρωτεύουσας: Καλλιθέα με 833 ευρώ ανά τ.μ., Μυγδονία με 935 ευρώ ανά τ.μ., Βασιλικά με 1.050 ευρώ ανά τ.μ., Αμπελόκηποι και Εχέδωρος προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, με ελκυστικές επιλογές για αγοραστές πρώτης κατοικίας αλλά και επενδυτές που αναζητούν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Οι ενοικιαστές μπορούν επίσης να βρουν πιο προσιτές επιλογές με μια μέση τιμή ενοικίασης μεταξύ 4 και 5 ευρώ ανά τ.μ..
Από τις πιο ακριβές περιοχές για την αγορά κατοικίας είναι η Καλαμαριά με 2.816 ευρώ ανά τ.μ., το κέντρο της Θεσσαλονίκης με 2.691 ευρώ ανά τ.μ. μέση ζητούμενη τιμή, η Πυλαία με 2.593 ευρώ ανά τ.μ., Τούμπα και Χαριλάου. Στα ενοίκια, οι πιο ακριβές περιοχές εντοπίζονται στο κέντρο με 10,4 ευρώ ανά τ.μ. μέση ζητούμενη τιμή ενοικίου, Βαρδάρης – Λαχανόκηποι ακολουθούν με 10 ευρώ ανά τ.μ., Άνω Πόλη με 9,4 ευρώ ανά τ.μ. κ.α.. Η ζήτηση για ενοικιαζόμενα ακίνητα σε αυτές τις περιοχές παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα μεταξύ φοιτητών και επαγγελματιών που αναζητούν εγγύτητα σε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.