fbpx

, Δευτέρα
07 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

Μια διεθνής τράπεζα στη Θεσσαλονίκη χωρίς… «κόκκινα» δάνεια!

 
trapeza
Την ώρα που η «κάνουλα» της δανειοδότησης στις ελληνικές τράπεζες έχει στερέψει εδώ και αρκετά χρόνια, μια τράπεζα και μάλιστα με έδρα της τη Θεσσαλονίκη αλλά με διεθνή πρότυπα σκοπεύει να δώσει αέρα στα πανιά των ελληνικών επιχειρήσεων.
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Ο λόγος για την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ή γνωστή περισσότερο ως Παρευξείνια Τράπεζα, που είναι έτοιμη όπως δηλώνουν και τα στελέχη της να ενισχύσουν τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.  Ένα διεθνές τραπεζικό ίδρυμα με έδρα την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, η Παρευξείνια Τράπεζα ιδρύθηκε από τις Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία, ξεκινώντας τη δραστηριότητα της πριν από ακριβώς 17 χρόνια, τον Ιούνιο του 1999, με συνολικό κεφάλαιο 3,45 δις ευρώ. Η συγκεκριμένη τράπεζα υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μέσω προγραμμάτων δανειοδότησης, εγγυήσεις και ισόνομη συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά δημόσιων φορέων στις χώρες μέλη.
Στόχος η ενίσχυση της Ελλάδας
Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε ενόψει του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα από την Τράπεζα, σημείωσε ότι επιδίωξη του ιδρύματος είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο του σε χώρες μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. «Θεωρούμε, άλλωστε, ότι είμαστε τυχεροί που η έδρα είναι στη Θεσσαλονίκη και έχουμε καλύτερη πρόσβαση στους πελάτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Όπως επισήμαναν τα στελέχη της οι επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν στην Ελλάδα  θα πρέπει να δίνουν έμφαση στις εξαγωγές ή στις υποδομές, ώστε να έρθουν σε συμφωνία με τα προγράμματα που θέλει να «τρέξει» η Τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν χρηματοδοτηθεί 15 σχέδια από την Παρευξείνια Τράπεζα συνολικού κόστους 290 εκατ. Ευρώ, ενώ το ενεργό χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται σε 207 εκατ. ευρώ. Μάλιστα δύο ελληνικές εταιρείες έλαβαν την προηγούμενη χρονιά τη χρηματοδότηση της Παρευξείνιας Τράπεζας προκειμένου να ενισχύσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα. Όπως αποκάλυψε ο κ. Ντελικανλί, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας ώστε να διευκολυνθούν  χορηγήσεις δανείων. Τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός του επόμενου διμήνου.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της χώρας μας στην Τράπεζα ανέρχεται 16,5% και όπως είναι λογικό προσβλέπεται να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στα προγράμματα της Παρευξείνιας Τράπεζας ώστε να υπάρχει και η ανάλογη αντιστοιχία.
Αύξηση του χαρτοφυλακίου το 2015
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2015, διαπιστώνεται αύξηση κατά 15% του ενεργού χαρτοφυλακίου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν άγγιξαν τα 487 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια τα μη εξυπηρετούμενα ή κόκκινα δάνεια που αποτελούν «θεσμό» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα φτάνουν ένα ποσοστό μόλις στο 1,2%.το συγκεκριμένο στοιχείο ενισχύει και την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, λαμβάνοντας αξιολογήσεις Α- από την S&P και με Α2 από την Moody’s. Ο αντιπρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Ιγκόρ Λεσούκοφ, μιλώντας στο Φόρουμ για την ανάπτυξη στη χώρα μας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στρατηγική μεγιστοποίησης των κερδών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Σημείωσε παράλληλα ότι το ενδιαφέρον προκαλούν επιχειρήσεις που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, τις νέες θέσεις εργασίας και τις νέες τεχνολογίες. Όσο για τα κριτήρια επιλογής για τις συγκεκριμένες επιχειρίσεις συμπεριλαμβάνονται, απαιτείται η τήρηση ισοσκελισμένων ισολογισμών από τις υποψήφιες εταιρείες ή ακόμα και η εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων. Όσο για τους στόχους της Παρευξείνιας Τράπεζας την επόμενη τριετία, είναι η αύξηση του χαρτοφυλακίου κατά 7,5%, ενισχύοντας κατά κύριο λόγο την περιφερειακή ανάπτυξη και τις διασυνοριακές επενδύσεις, η συγχρηματοδότηση σε συνεργασία με άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η αύξηση του μεριδίου των χρηματοδοτήσεων του δημοσίου τομέα και της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.