, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μόνο το 21% των ελληνικών εταιρειών έχει “στο τιμόνι” γυναίκες

epixirein
Ανδροκρατούμενο παραμένει το ανώτατο management στην Ελλάδα, με μόλις μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις να διοικείται το 2015 από γυναίκες – ανώτατα στελέχη. Το ελληνικό επιχειρείν, πάντως, σημειώνει πρόοδο – αν και μικρή – στην ανάδειξη των γυναικών στην ανώτατη διοικητική βαθμίδα (διευθύνουσα σύμβουλος, γενική διευθύντρια ή διαχειρίστρια).
Αν και οι εταιρείες, που διοικούνται από γυναίκες, έχουν καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες κερδοφορίας, το ανώτατο management στην Ελλάδα παραμένει γένους αρσενικούΤο αντίστοιχο ποσοστό, το 2014, ήταν ελαφρά χαμηλότερο (19,6%), που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα της διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις της επιχειρηματικής σκηνής.
Αυτή η υπο-εκπροσώπηση των Ελληνίδων στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας διαπιστώνεται, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες, το θηλυκό management “γεννά” καλύτερους δείκτες κερδοφορίας σε σχέση με το γενικό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Icap, σε δείγμα 23.968 ελληνικών εταιρειών, εκείνες που διοικούνται από γυναίκες επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους αριθμοδείκτες (κερδοφορίας, αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων) σε σύγκριση με το σύνολο. Ειδικότερα, τα περιθώρια μικτού, καθαρού και λειτουργικού κέρδους των εταιρειών, που διοικούνται από γυναίκες, υπερτερούν σε σχέση με τα αντίστοιχα του συνόλου των εταιρειών, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι οι γυναίκες – ανώτατα στελέχη διακρίνονται όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης.
Καλύτεροι δείκτες
Βάσει των δεικτών του έτους 2014, το περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών, που διοικούνται από γυναίκες, ανήλθε σε 25,6%, όντας σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο δείκτη του συνόλου των εταιρειών (19,3%). Επίσης, το περιθώριο κερδών EBITDA των εν λόγω εταιρειών ανήλθε σε 9,4%, υπερβαίνοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον αντίστοιχο δείκτη του συνόλου των εταιρειών (7,4%). Μάλιστα, ενώ στο συνολικό δείγμα της έρευνας το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο την τελευταία διετία, οι εταιρείες, που διοικούνται από γυναίκες, εμφάνισαν σημαντικά κέρδη προ φόρου
Επιπλέον, μεταξύ των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2014 με βάση τα αποτελέσματα EBITDA ένα ποσοστό 7,2% (36 επιχειρήσεις) διοικούνται από γυναίκες και απασχολούν συνολικά περισσότερα από 10.000 άτομα προσωπικού.
Τέλος, το μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA για τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες, που διοικούνται από γυναίκες, ανήλθε σε 14,16%, υψηλότερο από τον αντίστοιχο δείκτη του συνόλου των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών στην Ελλάδα (13,03%).
Μικρομεσαίες
Η έρευνα διαπιστώνει, πάντως, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, που διευθύνονται από γυναίκες διαχρονικά εντοπίζεται στις πολύ μικρές ή τις μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, όσο αυξάνει το μέγεθος των εταιρειών (βάσει κύκλου εργασιών και προσωπικού), τόσο μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες.
Το υψηλότερο μερίδιο συμμετοχής (εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες) εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από €2 εκατ. (23,2%) και με προσωπικό μικρότερο από 10 άτομα (23,1%). Αντίθετα, στις μεγάλες το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται σημαντικά (7,6% στις εταιρείες με πωλήσεις άνω των €50 εκατ. ή μερίδιο 8,1% στις εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων).
Εξετάζοντας την κατανομή εταιρειών με βάση τον ευρύτερο κλάδο δραστηριότητας (Βιομηχανία – Εμπόριο – Υπηρεσίες/Λοιποί κλάδοι) προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης των εταιρειών, που διοικούνται από γυναίκες, εντοπίζεται στον τομέα του Εμπορίου (22,4%), ενώ το χαμηλότερο (19,2%) στη Βιομηχανία.
πηγή: sepe.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.