Moody’s: Διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας σε «B3» από «Caa2»
Ττην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες σε «Β3» από «Caa2» προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο οίκος Moody’s, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές (outlook).
Στην έκθεσή του ο οίκος μιλά ουσιαστική δημοσιονομική πρόοδο, ενώ βλέπει “καθαρή έξοδο” της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, οι βασικοί λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση είναι:
Πρώτον, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι βελτιώσεις αυτές με την σειρά τους θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.
Δεύτερον, ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης επιστρέφοντας στις αγορές και
Τρίτον, ο κίνδυνος μιας νέας χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους των ιδιωτών έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Τέλος Το σημαντικότερο είναι πως πλέον για πρώτη φορά η Ελλάδα φεύγει από τη βαθμίδα «C» στην οποία βρισκόταν από το 2011.