, Σάββατο
30 Σεπτεμβρίου 2023

MotorOil και ΔΕΗ ενώνουν δυνάμεις για projects φωτοβολταϊκών 1,9 GWστην Ελλάδα

Συνιδιοκτήτες ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια «ωρίμανσης» συνολικής ισχύος 1,9 GW και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης βρέθηκαν ΔΕΗ και Motor Oil μετά την «κίνηση» του πετρελαϊκού ομίλου να εξαγοράσει το 75% της εταιρείας Unagi.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της MORE, θυγατρικής της Motor Oil, η Unagi AE κατέχει το 51% μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 49% έχει περάσει εδώ και έναν χρόνο στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Τα μετοχικά κεφάλαια (51% και 49% αντίστοιχα) αφορούν τις εταιρείες Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες και κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα. Το deal της ΔΕΗ με την εξαγορά του 49% πραγματοποιήθηκε πριν έναν χρόνο με αποτέλεσμα, μετά και την εξαγορά που έκανε η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της MORE, το σύνολο των παραπάνω έργων να περνάει πλέον στον από κοινού έλεγχο των θυγατρικών της ΔΕΗ και Motor Oil.

Η συμμαχία των δύο εταιρειών διαμορφώνει τους καλύτερους όρους για την ταχεία ανάπτυξη των επενδύσεων, με το πρώτο έργο από το προαναφερόμενο χαρτοφυλάκιο του 1,9 GW να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024, όπως σημειώνουν σχετικά στελέχη των δύο ομίλων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έπεται συνέχεια στη συνεργασία των δύο ομίλων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κοινά φωτοβολταϊκά της Unagi θα προχωρήσουν με PPAs που θα υπογραφούν με τη ΔΕΗ Προμήθεια. Την ενέργεια, δηλαδή, που θα παράγουν θα την αγοράζει η ΔΕΗ στη βάση μακροπρόθεσμου διμερούς συμβολαίου και σε προσυμφωνημένη τιμή για την εξυπηρέτηση των πελατών της.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ενεργειακοί όμιλοι, ήδη από πέρυσι, έχουν συστήσει κοινή επιχείρηση για έργα «πράσινου» υδρογόνου με την ονομασία «Hellenic Hydrogen», όπου η Motor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49% αυτού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL