, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Mytilineos: Βάση… απογείωσης τα εντυπωσιακά μεγέθη του 2022

Έτος-ορόσημο ήταν το 2022 για τον Όμιλο Mytilineos, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας εκτόξευσαν σε ιστορικό υψηλό τον τζίρο και την κερδοφορία, ενώ το πλέον σημαντικό στοιχείο των οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν η μείωση του καθαρού δανεισμού.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο όμιλος με αιχμή τη μεταλλουργία και την ενέργεια έχει ανοίξει τα φτερά του και στις κατασκευές, όπου αναμένεται να κάνει… αισθητή την παρουσία του μέσω της νεοϊδρυθείσας Μ-Κατασκευές. Επιπλέον, η διανομή μερίσματος 1,20 ευρώ ανά μετοχή (αυξημένο κατά 176%) αποτελεί την καλύτερη αποζημίωση προς τους μετόχους. Το γενναίο μέρισμα αποτελεί επακόλουθο της εκτίναξης της κερδοφορίας στα 466 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν αυξημένο κατά 187% έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου «απογειώθηκαν» κατά 130% και διαμορφώθηκαν στα 823 εκατ. ευρώ έναντι 359 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε κατά 137%, φτάνοντας στα 6,306 δισ. ευρώ (από 2,466 δισ. ευρώ το 2021). Ωστόσο, η σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ από 803 εκατ. ευρώ το 2021 εκπέμπει το μήνυμα προς την αγορά για την ισχυροποίηση των μεγεθών με παράλληλη μείωση του δανεισμού. Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει θεαματικά τους επιμέρους δείκτες που αφορούν τις συγκρίσεις του τζίρου και της κερδοφορίας με τις δανειακές υποχρεώσεις.

Η αναβάθμιση από Standard & Poor’s

Η σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ καταγράφοντας νέο υψηλό. Η βελτίωση του προφίλ δανεισμού του ομίλου αποτέλεσε και το «κλειδί» για την πρόσφατη αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο Standard & Poor’s στην κατηγορία «ΒΒ+» από «ΒΒ», διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση για θετικές προοπτικές του ομίλου.

Όπως επεσήμανε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, οι ιστορικά υψηλές επιδόσεις της εταιρείας επιτεύχθηκαν κόντρα σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, ενώ το 2022 χαρακτηρίζεται ως έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού της σε Mytilineos Energy & Metals. Επιπλέον, ο όμιλος διατηρεί θετικές προσδοκίες λόγω και των βελτιωμένων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά.

Ψηλά ο πήχης

«Φλέβα χρυσού» με τεράστιες επιδόσεις και αποδόσεις για τα επόμενα χρόνια αποδεικνύονται για τον Όμιλο Mytilineos οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ταχύτατη είναι η βελτίωση και των άλλων τομέων.

Τα μεγέθη του 2022 ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε προϊδεάσει από τον περασμένο Οκτώβριο για την έκρηξη των μεγεθών κατά το β’ εξάμηνο του 2022, η οποία συνδέεται με την υψηλή απόδοση των θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας. Η εμπορική λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 826MW, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και τα μεγάλα projects σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν θέσει τις βάσεις για τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Το ισχυρό όπλο

Ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης του Ομίλου Mytilineos αποτελεί το ισχυρό όπλο, καθώς έχει συμβάλει στην επέκταση των δραστηριοτήτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ο τομέας RSD, μέσω της πλατφόρμας ΒΟΤ, προωθεί τις πωλήσεις έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και σε πολλές αγορές. Σημειώνεται ότι η συνολική δυναμικότητα του χαρτοφυλακίου της Mytilineos ξεπερνά τα 2.500 μεγαβάτ. Εκτός από τον τομέα της ενέργειας, ο όμιλος ευνοήθηκε από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ενώ ήδη συμμετέχει σε σημαντικά κατασκευαστικά projects και μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να διεκδικήσει και άλλους διαγωνισμούς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL