, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

"Να αποτελέσει εθνικό στόχο η ανάπτυξη της βιομηχανίας"

tzakri-paradosi-paralavi3
“Η ανάπτυξη της βιομηχανίας πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, αν θέλουμε να κάποια στιγμή να απεγκλωβιστούμε από το φαύλο κύκλο των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής οικονομικής υποτέλειας”, επεσήμανε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Φόρουμ για τη Βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία της.
Στο φόρουμ συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πολιτείας και των παραγωγικών τάξεων. Στόχος, όπως επεσήμανε η υφυπουργός, είναι να αποτελέσει “το κύριο όργανο διαβούλευσης της Πολιτείας με τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων άμεσης εφαρμογής για την ανάταξη του σημαντικότερου πυλώνα της οικονομίας που είναι η βιομηχανία”.
Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης η υφυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “τώρα που ξέρουμε ότι είμαστε μόνοι μας στον ευρωπαϊκό χώρο, τώρα που ξέρουμε χωρίς αμφιβολία ότι είναι ένας χώρος ακραίων εθνικών οικονομικών ανταγωνισμών, με έξυπνες πολιτικές ενίσχυσης και προστασίας των εθνικών μας παραγωγικών μηχανών, στο πλαίσιο πάντα των αρχών της ΕΕ και τηρώντας τους κανόνες των εταίρων μας, θα χτίσουμε πετραδάκι – πετραδάκι τέτοιες πολιτικές που θα εκμεταλλεύονται στο έπακρο το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά θα δίνουν παραγωγική και αναπτυξιακή πνοή στην δική μας χώρα”.
Το φόρουμ θα έχει κύριο αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής βιομηχανίας και την κατάστρωση ενός Σχεδίου ‘Αμεσων Ενεργειών για τη Βιομηχανία όπως αυτό θα προκύψει από τα πορίσματα των έξι τεχνικών ομάδων εργασίας που θα το πλαισιώνουν.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
-Η ομάδα προσδιορισμού δυναμικών κλάδων της βιομηχανίας που μπορούν να δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας και να αντέχουν στο διεθνή ανταγωνισμό.
-Η ομάδα διασύνδεσης Καινοτομίας – Βιομηχανίας
-Η ομάδα ενίσχυσης των μικρομεσαίων (οργανωτική και τεχνολογική υποστήριξη, αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού κ.α.).
-Η ομάδα εξοικονόμησης ενέργειας που θα προσδιορίσει άμεσες δράσεις και εργαλεία με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας.
-Η ομάδα χρηματοδοτικών εργαλείων – προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων που θα επεξεργαστεί εργαλεία, πέραν του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για την υποστήριξη της μεταποίησης.
-Η ομάδα επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα ασχοληθεί με την άρση διοικητικών εμποδίων, τη βελτίωση της διαδικασίας αδειοδότησης, θέματα εποπτείας της αγοράς, χωροταξίας, περιβάλλοντος και ενέργειας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κάθε ομάδα εργασίας θα καταθέσει ως το τέλος Φεβρουαρίου τα πορίσματα της εργασίας της, από τα οποία θα προκύψει το συνολικό Σχέδιο ‘Αμεσων Ενεργειών για τη Βιομηχανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ