, Δευτέρα
15 Απριλίου 2024

search icon search icon

Νέο ΔΣ στην Τράπεζα Κύπρου

Νέο 16μελές διοικητικό συμβούλιο εξελέγη στην Τράπεζα Κύπρου έπειτα από ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 3.500 μέτοχοι. Οι υποψήφιοι ήταν 46.

Τα 16 μέλη του νέου δ.σ., στο οποίο μετέχουν και έξι ρώσοι υπήκοοι, είναι οι: Βράχας Ξάνθος, Γιαλέλης Μαρίνος, Γιαννάς Μάριος, Γιασεμίδης Ανδρέας, Ζωγραφάκης Ιωάννης, Καλοχωρίτης Μάριος, Κατσαρός Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Άδωνης, Χασάπης Κρίστης, Χατζηπαπάς Κώστας, Ανσιάκοβα Αντζέλικα, Τσιτσικασβίλι Δημήτρη, Ουραζόφ Ερισκάν, Λοτζιέφσκι Ιγκόρ,Σμετανίν Αντόν, και Τρασκόφσκι Βλαντιμίρ.

Το νέο συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.

Πάντως, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ήταν η πρώτη μετά το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

Μέτοχοι στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν την αναβολή της συνέλευσης αφού, όπως υποστήριξαν, δεν έχουν λάβει τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας.

Επίσης επέρριψαν ευθύνες στο τέως και στο μεταβατικό δ.σ. για την απομείωση της αξίας των μετοχών τους στο 1 σεντ ή στο 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και έκαναν λόγο για πραξικόπημα.

Ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου εξήγησε ότι η σημερινή συνέλευση είναι αποτέλεσμα του μνημονίου και δεν είναι μια κανονική συνέλευση κατά την οποία γίνεται απολογισμός. «Το ένα σεντ που έπληξε πολλούς, το 18% της Λαϊκής που θεωρείται ως μεμπτό, δεν έχουν καθοριστεί από το συμβούλιο, αλλά από την πολιτεία», δήλωσε ο Πολυβίου.

Ο πρόεδρος του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου Σοφοκλής Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο έκτακτος δανεισμός της από το ELA ανέρχεται περίπου στα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα καταγραφούν στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου.

Μερίδα παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι είχαν προβάλει ένσταση στη συνέχιση της Γενικής Συνέλευσης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι και δεν άσκησαν το δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.