08:34, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Νέο «Εξοικονομώ» τον Απρίλιο με προϋπολογισμό 625 εκατ. ευρώ

Επόμενος σταθμός την προσεχή άνοιξη για το «Εξοικονομώ», καθώς τότε αναμένεται να τεθεί σε υλοποίηση ένα νέο πρόγραμμα για κατοικίες, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας στο πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Του: ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Ειδικότερα, το νέο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 625 εκατομμύρια ευρώ και θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2025. Παράλληλα, προστίθεται ότι το πρόγραμμα θα τρέξει διακριτά από τις ανάλογες δράσεις που υλοποιούνται με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιλέξιμες δαπάνες

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες δράσεις, το πρόγραμμα θα παρέχει επιδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, αλλά και την εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες, τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και άνεσης καθώς και της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών κατά τη χρήση των κτιρίων αυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα χρηματοδοτείται η θερμομόνωση του κτιρίου-διαμερίσματος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης. Από τις επιλέξιμες δαπάνες δεν θα απουσιάζουν επίσης τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Επίσης, είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και αυτοματισμοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη μείωση της κατανάλωσης σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται μεταξύ άλλων συστήματα τα οποία καθιστούν δυνατό τον έλεγχο και την αυξομείωση της έντασης φωτισμού,
(π.χ., έξυπνοι αισθητήρες για την ανίχνευση κίνησης των χρηστών ή/και των συνθηκών περιβάλλοντος -νύχτα/ημέρα-, έξυπνες λάμπες, αυτοματισμοί σκίασης κ.λπ.) ή τον έλεγχο άλλου ηλεκτρικού φορτίου (π.χ., έξυπνος διακόπτης για διαχείριση του θερμοσίφωνα), καθώς και την καταγραφή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το ύψος της επιδότησης για τις παραπάνω παρεμβάσεις θα καθορίζεται από το εισόδημα του δικαιούχου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο νέο πρόγραμμα θα ακολουθεί η προσέγγιση που υιοθετήθηκε στο «Εξοικονομώ 2021», για τη δημιουργία λίστας προτεραιότητας από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, με παραμέτρους ιεράρχησης τόσο εισοδηματικά όσο και κοινωνικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την προτεραιοποίηση μεγαλύτερο «βάρος» (50%) είχε το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, ακολουθούμενο από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%) και τις βαθμοημέρες θέρμανσης (7%). Άλλα κριτήρια είναι η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%), το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%), η μονογονεϊκή οικογένεια (5%), καθώς και η ύπαρξη μακροχρόνια ανέργου (5%) ή ΑΜΕΑ (5%).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL