Ο οινοπαραγωγός που «τα μαζεύει» από τη Β. Ελλάδα για να πάει σε μία… κανονική χώρα!
Ο μεγαλωμένος στην Ολλανδία από Ελληνίδα μητέρα Λόρενς Χάρτμαν αποφάσισε το 2011, όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν στα «ντουζένια» της, να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας επιχειρηματικά στη χώρα μας, αφού όνειρο δικό του και της συζύγου του ήταν να δημιουργήσει μια παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που θα εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Πράγματι τα κρασιά του «κτήματος Καρανίκα» στο Αμύνταιο εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά του οίνου, αφού η μισή και πλέον παραγωγή του κτήματος του Λόρενς και της συζύγου εξάγεται στο εξωτερικό, ενώ καταφέρνει να πουλά ολόκληρη την παραγωγή του εντός τριμήνου. Για τον μέσο Έλληνα, εάν ένας επιχειρηματίας δεν έχει οικονομικά προβλήματα τότε δεν έχει προβλήματα. Κι όμως ο Λόρενς Χάρτμαν με μια ανάρτηση αγανάκτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook είπε πως πουλά την επιχείρηση του με το οινοποιείο και τα αμπέλια. Ο λόγος δεν ήταν οι φόροι, ούτε καν η πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο κρασί από το 2016, αλλά… το τέρας της γραφειοκρατίας!
Παραλογισμός…
«Κάθε έξι μπουκάλια που στέλνουμε σε έναν καταναλωτή χρειάζεται μία ώρα δουλειά. Κάθε μήνα πρέπει να πηγαίνουμε στο τελωνείο για να κάνουμε τη δήλωση με το λογιστή και χρειάζεται τουλάχιστον δύο ώρες για να πάμε και εκεί ξοδεύουμε μία ημέρα και πρέπει να ξαναπάμε για τη διόρθωση τυχόν λαθών», αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Χάρτμαν δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την πράξη του να βάλει πωλητήριο. Βέβαια ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό που έγραψε στο facebook, ήταν κάτι «μέσα από την καρδιά του», θέλοντας να περιγράψει αυτό που ζει τους τελευταίους μήνες με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. «Δεν έχω ετοιμάσει τις βαλίτσες ακόμα, αλλά είμαστε σε μια κατάσταση που από τη μία πουλάμε πολλά κρασιά και προχωράμε πολύ δυναμικά και από την άλλη κάθε φορά που έχω μια παραγγελία έχω πάντα πόνο στο στομάχι αφού πρέπει να κάνω σωστά τόσα πολλά χαρτιά, να δω αν είναι σωστός ο ΕΦΚ. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορώ να την υποστώ για πολλά χρόνια ακόμα», εξηγεί ο Ελληνοολλανδός οινοποπαραγωγός. Μπορεί να μην αντιμετώπισε ούτε ένα οικονομικό πρόβλημα, όμως όπως λέει ο ΕΦΚ αποδείχθηκε εφιάλτης για όλα τα μικρά οινοποιεία που δεν έχουν τα 12.000 ευρώ για να προπληρώσουν για όσα… θα πουλήσουν στο 2016. «Από την 1η Ιανουαρίου πρέπει να γράψουμε τρεις φορές τις κινήσεις μας γιατί το ζητάει το κράτος», τονίζει ο Λόρενς Χάρτμαν.
Όπως λέει ο κ. Χάρτμαν, το σύστημα για τον ΕΦΚ που χρησιμοποιείται αφορά πράγματα όπως τον καπνό και όχι το κρασί. «Χρειάζεται μία ομάδα πέντε ατόμων για να τα βγάλει πέρα με αυτό. Προσωπικά πρέπει να πηγαίνω στο αμπέλι, πρέπει να πηγαίνω για πωλήσεις με το αυτοκίνητο, πρέπει να πάω στο εξωτερικό για επιπλέον πωλήσεις και εκθέσεις. Δεν έχω το χρόνο για να ασχοληθώ περαιτέρω με τα γραφειοκρατικά. Εάν θέλουμε να είμαστε οικονομικά βιώσιμοι πρέπει να προσλάβω έναν άνθρωπο για λογιστή», εξηγεί ο οινοπαραγωγός του Αμυνταίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει, για να μπορέσει να τον πληρώσει πρέπει να αυξήσει την παραγωγή, «κάτι που ευχαρίστως θα το κάνω αφού ξεπουλάω σε τρεις μήνες». Για να αυξηθεί η παραγωγή πρέπει να πάρω αμπέλια που το κράτος δεν μου δίνει την άδεια γιατί τα στρέμματα που έχει είναι περιορισμένα λόγω διατάξεων που έχουν να κάνουν με την αναλογία επιχειρήσεων και εργαζόμενων. «Και να θέλω να αυξήσω την παραγωγή μου δεν μπορώ. Κρίση δεν κατάλαβα, ούτε με τα capital controls γιατί έχω έρθει από Ολλανδία και δουλεύω με e-banking, δεν έχω επαφή με τον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να κάνω γραφειοκρατικά πράγματα, που εάν δεν τα κάνω θα μου κλείσουν την επιχείρηση ή θα μπω φυλακή ή δε θα μπορώ να πουλήσω», αναφέρει ο απελπισμένος με το ελληνικό κράτος Λόρενς Χάρτμαν.
Το κτήμα
Παράγει, όπως αναφέρεται στην ενημερωμένη ιστοσελίδα του οινοποιείου, «υψηλής ποιότητας κρασιά σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, με γνώμονα το σεβασμό στη γη και την ανθρώπινη υγεία». Το οινοποιείο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στο οροπέδιο του Αμύνταιου, όπως και οι αμπελώνες στους οποίους καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους η πολύ παλιά ποικιλία Ξινόμαυρο, η νεότερη Ασύρτικο, η Cabernet Sauvignon και η σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία Λημνιώνα. Τα κρασιά που παράγονται και εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία είναι ο αφρώδης οίνος Karanika Brut, το ερυθρό με ποικιλιακή σύνθεση Ξινόμαυρο/ Λημνιώνα Cabernet, το Ασύρτικο, με έντονη οξύτητα, και το χυμώδες ροζέ από ποικιλία Ξινόμαυρο.