, Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

Ο τουρισμός της Ελλάδας στη «σκιά» του… Brexit

φωτο Σάββας Αυγητίδης
Απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες της εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον ελληνικό τουρισμό. Για την ώρα οι… επιπτώσεις είναι δύσκολο να υπολογιστούν, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι της εξόδου. Τουριστικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος μοιάζουν να παραμένουν αλώβητες, ενώ μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν τα νησιά. Η κάθετη πτώση της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ, αναμένεται να επηρεάσει ακόμη και τη φετινή σεζόν, ενώ για το 2017, οι επισκέψεις των βρετανών σε χώρες της Ε.Ε. θα είναι σχεδόν απαγορευτικές.
 
Της Έλενας Καραβασίλη-φωτο Σάββας Αυγητίδης
 
«Οι Βρετανοί είναι η τέταρτη εθνικότητα που στηρίζει τη Χαλκιδική, που σημαίνει ότι είναι μικρότερες και οι πιθανές επιπτώσεις. Πρώτοι είναι οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Βαλκάνιοι και οι Ρώσοι. Συνολικά βέβαια στη χώρα, φαίνεται πως θα υπάρχει πρόβλημα στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ το μεγαλύτερο ζήτημα θα παρουσιαστεί στα νησιά», λέει στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Όπως εξηγεί, τα τουριστικά πακέτα που έχουν ήδη κλείσει με το παλιό καθεστώς δε θα επηρεαστούν. «Ας μη ξεχνάμε πως η Μεγάλη Βρετανία δεν έφυγε ακόμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρα, όσον αφορά στην ελευθερία της μετακίνησης για παράδειγμα, ακόμη δεν υπάρχει κάποια μεταβολή. Ο προβληματισμός και η αναμονή λοιπόν, αφορούν κυρίως στο 2017 και στην επόμενη σεζόν. Το κύριο ζήτημα είναι που θα κυμανθεί η ισοτιμία- ανάλογα με τις εξελίξεις- και στη συνέχεια φυσικά το τι θα γίνει με τα τουριστικά γραφεία που εξαρτώνται από την αγγλική αγορά. Πως θα αντιδράσουν δηλαδή στα χρηματοοικονομικά τους, στις αποπληρωμές ξενοδοχείων κτλ. Ακόμη έξοδο στην ουσία δεν έχουμε», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, για τη φετινή σεζόν η Χαλκιδική θα επηρεαστεί λιγότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Τα ξενοδοχεία που στηρίζονται στην αγγλική αγορά, είναι περίπου 10 με 12, στα οποία όμως οι κρατήσεις έχουν ήδη γίνει σε ένα ποσοστό τις τάξεως του 70% με 80%. Ο λόγος είναι φυσικά ότι τα πακέτα μας ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, εξαιτίας της ισοτιμίας ότι 1,5 λίρα ήταν 1 ευρώ. Αν αυτό αλλάξει… όλα μπορεί να ανατραπούν. Και μιλάμε για τη δεύτερη χώρα προσέλευσης, με 2.500.000 αφίξεις ετησίως. Στη Χαλκιδική (βλ πάνω φωτο την περασμένη εβδομάδα από Σιθωνία) αυτό του νούμερο ανέρχεται σε 50.000 άγγλους τουρίστες. Η δίκη μου εκτίμηση είναι πως ζητήματα θα προκύψουν την επόμενη χρονιά. Τα συμβόλαια για την αγγλική αγορά έχουν ήδη γίνει, με το παλιό καθεστώς βέβαια. Τώρα ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές, ακόμη και για το αν θα χρειάζονται βίζα για να μετακινηθούν», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. 
 
φωτο Σάββας Αυγητίδης
Πρόσφυγες και μπλόκα «έκαψαν» τη σεζόν 
 
«Στην Πιερία έχουμε πολύ λίγους Βρετανούς, αν βέβαια το Brexit θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες αγορές, αυτό δε μπορούμε να το ξέρουμε ακόμη. Εμείς στηριζόμαστε στη Βαλκανική αγορά, όπως ισχύσει για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αυτό γιατί είναι εύκολη η πρόσβαση, έρχονται οδικώς. Από την άλλη βέβαια φέτος καθυστέρησε αρκετά να ξεκινήσει η σεζόν. Ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν ιδιαίτερα υποτονικοί μήνες και η κίνηση στην ουσία άρχισε τώρα. Είναι μία αβέβαια χρονιά. Ενώ θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, τελικά δεν τα καταφέραμε», σημειώνει η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά. Εξηγεί πως η υποτίμηση στο ρούβλι και το γεγονός ότι η χώρα μας καθυστέρησε πάρα πολύ να περάσει το μήνυμα στους Ρώσους, πως είναι εύκολη η διαδικασία έκδοσης βίζας, αποτελούν δύο παράγοντες που λειτούργησαν αποτρεπτικά. «Το προσφυγικό και η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, δε βοήθησαν καθόλου στην τόνωση της τουριστικής κίνησης από τις αγορές της Ευρώπης. Η σεζόν διαμορφώνεται το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπου τότε πρέπει να γίνουν εκείνες οι κινήσεις που θα προβάλουν στο εξωτερικό την Ελλάδα ως μία ασφαλής χώρα, χωρίς προβλήματα. Εμείς εκείνη την περίοδο δείχναμε μία προβληματική εικόνα προς τα έξω. Επίσης τα αγροτικά μπλόκα «μπλόκαραν» τις Πασχαλινές κρατήσεις, διότι έβλεπε ο κόσμος πως οι δρόμοι ήταν κλειστοί και για να φτάσουν στην Ελλάδα έπρεπε να ταλαιπωρηθούν» τονίζει η κ. Ξυπτερά. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Θάσο, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Άρη Πέτκο, να αναφέρει ότι: «οι περισσότερες κρατήσεις έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και έτσι για την ώρα δεν υπάρχει κάποια μεταβολή από την αγγλική αγορά. Οι επιπτώσεις του Brexit θα διαπιστωθούν τον επόμενο χρόνο. Σε δυναμική βέβαια οι Άγγλοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση, η κύρια αγορά για εμάς είναι η Ρουμανία, η Σερβία και η Τουρκία. Από εκεί και πέρα, ο Μάιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων ετών και ο κυριότερος λόγος για αυτό ήταν τα μπλόκα των αγροτών. Ακόμη και ο υπουργός της Βουλγαρίας, είχε βγάλει οδηγία να μην έρχονται στην Ελλάδα για να μην ταλαιπωρηθούν. Τα περισσότερα ξενοδοχεία γέμισαν μετά τις 20 Ιουνίου, ενώ για παράδειγμα το 2014, είχαμε πληρότητα 100% από αρχές Ιουνίου, βέβαια όσο προχωράμε στην καλοκαιρινή σεζόν τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Όμως για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, θα πρέπει και ο Σεπτέμβριος να είναι ένας καλός μήνας», υπογραμμίζει ο κ. Πέτκος. 
 
φωτπ Σἀββας Αυγητίδης
Μούδιασμα και… ανασφάλεια
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική τουριστική αγορά, σημειώνοντας πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα ανασφάλειας σε «αχαρτογράφητα νερά». Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σημείωσε ωστόσο πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και οι όποιες εκτιμήσεις είναι επισφαλείς, καθώς εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους και από το πώς αυτές θα διαμορφωθούν. «Μετά το αρχικό μούδιασμα, απαιτείται ψυχραιμία. Πρόκειται για μια αναταραχή, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα ισχύσει τελικά για τους συγκεκριμένους τουρίστες, για το νόμισμά τους ή κατά πόσο το Brexit θα επηρεάσει ενδεχομένως και άλλες αγορές», κατέληξε. 
 
Θα τους «σώσουν» οι Τούρκοι 
 
Η Λέσβος είναι το νησί του Βόρειου Αιγαίου που «χτυπήθηκε» περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Κάτοικοι και δημοτική αρχή, έδωσαν μάχη για να καταφέρουν να κρατήσουν το νησί, ώστε να μη χαθεί η τουριστική σεζόν. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, τονίζει πως δίνουν το δικό τους αγώνα καθημερινά για να στηρίξουν το νησί. «Θέλω να πιστεύω πως θα τα πάμε καλά. Πλέον δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με το μεταναστευτικό, το νησί είναι πανέμορφο και έχουμε ήδη ετοιμάσει πάρα πολλές εκδηλώσεις για το Λεσβιακό καλοκαίρι, που είναι ένας πολιτιστικός και ψυχαγωγικός θεσμός αναγνωρισμένος και γνωστός σε όλη την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, στη Λέσβο έχουμε τουρίστες από διάφορες περιοχές και έτσι δε βασιζόμαστε για παράδειγμα στην αγγλική αγορά. Τα μηνύματα που έχουμε από τούρκους τουρίστες είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά! Στις αρχές του μήνα περιμένουμε 4.000 τουρίστες ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από Έλληνες», σημειώνει.
 
φωτο Σάββας Αυγητίδης
Πνιγμένοι στα σκουπίδια… και με το βλέμμα στους Άγγλους 
 
Η Κέρκυρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων Βασίλη Καλούδη, στηρίζεται κατά βάση στην αγγλική αγορά, έτσι… η είδηση του Brexit μοιάζει να έλουσε με κρύο ιδρώτα τους επαγγελματίες του κλάδου. Βέβαια όπως επισημαίνει ο κ. Καλούδης, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το νησί των Φαιάκων είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού βρίσκεται σε «ομηρία» από… τα σκουπίδια! Ο κ. Καλούδης σημειώνει πως: «το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, έχει προκαλέσει τεράστια δυσφήμιση στο νησί. Πλέον φοβόμαστε ακόμη και για έξαρση ασθενειών! Αν δε μαζευτούν τα σκουπίδια σύντομα, είναι δεδομένο πως θα έχουμε επιδημίες. Δε βλέπουμε φως στον ορίζοντα και δεν έχει δοθεί καμία λύση, περιμένουμε τη βοήθεια της πολιτείας. Είναι η απόλυτη καταστροφή για την Κέρκυρα. Οι κάτοικοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται, όμως θα έπρεπε να δοθεί μία παράταση για να μη χαθεί οριστικά η σεζόν». Όπως επισημαίνει, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν να γίνονται ακυρώσεις από τα τουριστικά πρακτορεία, αφού πλέον το νησί έχει μετατραπεί σε μία τεράστια χωματερή! Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι του Τεμπλονίου είναι αμετάπειστοι και επισημαίνουν πως για 30 ολόκληρα χρόνια υπομένουν την τοποθέτηση των σκουπιδιών της Κέρκυρας και των Παξών, στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Αναφερόμενος στο Brexit ο κ. Καλούδης λέει χαρακτηριστικά πως: «άμεσα δε θα υπάρξουν επιπτώσεις, όμως τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει πρόβλημα διότι εμείς στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην αγγλική αγορά. Θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’90, μετά την υποτίμηση της αγγλικής λίρας. Για τους επόμενους δύο μήνες πιστεύω δε θα υπάρχει ζήτημα, γιατί δε συμφέρει τους πελάτες να χάσουν τις προκαταβολές τους. Αυτό που θα συμβεί ενδεχομένως, είναι να χάσουμε τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής. Η Κέρκυρα αυτή τη στιγμή είναι «κλεισμένη» από Άγγλους σε ποσοστό 55%, είμαστε καθαρά αγγλοκρατούμενη περιοχή. Ελπίζουμε να αλλάξει κάπως η κατάσταση και η Μεγάλη Βρετανία να στηρίξει τη στερλίνα».
 
Η έρευνα δημοσιεύεται στην εφημερίδα karfitsa – Περισσότερες φωτογραφίες στο www.e-photopress.blogspot.com
φωτο Σάββας Αυγητίδης