Ο ύπουλος «σύμμαχος» της ακρίβειας
Σε ύπουλο «σύμμαχο» της ακρίβειας αναμένεται να εξελιχθεί τους προσεχείς μήνες η έλλειψη εργατικών χεριών κυρίως στον πρωτογενή τομέα, καθώς συντηρεί το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη σταθεροποίηση ή ακόμη και υποχώρηση των τιμών.
Καθυστέρηση στην έκδοση εγγράφων για ξένους εργάτες
Η καθυστέρηση στην έκδοση εγγράφων για ξένους εργάτες που προορίζονται για τον πρωτογενή τομέα (και όχι μόνο) αναγκάζει πολλούς να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου τα μεροκάματα είναι κατά πολύ υψηλότερα και οι διαδικασίες έκδοσης των νομιμοποιητικών εγγράφων πολύ πιο σύντομες. Την τελευταία διετία έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τουλάχιστον 50.000 ξένοι εργάτες, οι οποίοι μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, όπου τα μεροκάματα είναι καλύτερα. Αντίθετα, ο χρόνος έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων στην Ελλάδα γίνεται αφού περάσει η περίοδος συγκομιδής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
Μείωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων
Χιλιάδες παραγωγοί, υπό τον φόβο καταστροφής της παραγωγής στα χωράφια και στα δέντρα, αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις για την περίοδο 2023-2024, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά θα είναι πολύ λιγότερες οι προσφερόμενες ποσότητες. Επιπλέον, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να χάσει μερίδια αγορών. Από την άλλη πλευρά, η ένταξη περισσότερων εργατών γης στην παραγωγική διαδικασία, κυρίως μέσω διακρατικών συμβάσεων της Ελλάδας, θα συμβάλλει ώστε να περιοριστούν τα μεροκάματα σε πιο λογικά επίπεδα.
Υψηλά μεροκάματα
Τα σημερινά υψηλά μεροκάματα αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής. Σε αυτό προστίθενται τα κόστη για ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα), φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λπ., οπότε η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ή του ζωικού κεφαλαίου θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ζημιά που έχει προκληθεί στη φυτική και ζωική παραγωγή στη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές.
Με βάση τα παραπάνω η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών καθίσταται σχεδόν αδύνατη, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ο πληθωρισμός θα επιβραδύνεται και οι τιμές των βασικών προϊόντων θα «τρέχουν» με πολλαπλάσιο ποσοστό από τον γενικό δείκτη τιμών. Έτσι, το παραπάνω ντόμινο αυξήσεων στο κόστος παραγωγής θα περάσει στην επεξεργασία, εμπορία και διάθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των καταναλωτών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, για να υπάρξουν ισορροπία στα μεροκάματα και αύξηση της παραγωγής μέσω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων ή του ζωικού κεφαλαίου θα χρειαστούν τουλάχιστον 100.000 εργάτες γης, κάτι που αυτήν τη στιγμή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL