, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι 13+1 λόγοι απόρριψης από τον εξωδικαστικό

Σοβαρά εμπόδια για την ένταξη στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού αντιμετωπίζουν χιλιάδες οφειλέτες, καθώς φαίνεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση τους 14 όρους που θέτει ο νόμος.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τη λίστα με τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε απόρριψη αίτησης ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η κωδικοποίηση των αιτιών απόρριψης έχει ως στόχο να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για την κάθε απόρριψη αίτησης. Ειδικότερα, λόγοι απόρριψης ενός αιτήματος μπορεί να είναι οι εξής:

1. Επαρκής οικονομική δυνατότητα ή/και περιουσία για την εξόφληση των οφειλών.

2. Ανεπαρκής οικονομική δυνατότητα ενεχομένων/αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης της αιτούμενης ρύθμισης.

3. Μη συμμετοχή όλων των ενεχομένων, συνοφειλετών ή/και εγγυητών.

4. Αίτημα οφειλέτη για ρύθμιση μόνο με φορείς του Δημοσίου.

5. Αθέτηση ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

6. Ιστορικό αντισυναλλακτικής συμπεριφοράς.

7. Επίκειται πλειστηριασμός εντός των επομένων τριών μηνών.

8. Πρόσφατη εξυπηρετούμενη ρύθμιση με τον πιστωτικό φορέα που εποπτικά (ταξινόμηση δανείου) δεν επιτρέπει νέα ρύθμιση.

9. Ενήμερη οφειλή ή ρυθμισμένη και ενήμερη οφειλή για την οποία δεν υφίσταται ανάγκη ρύθμισης.

10. Πρόσφατη ρύθμιση με πιστωτή, στον οποίο έχουν παρασχεθεί εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα τη μη ισότιμη μεταχείριση των πιστωτών.

11. Υφιστάμενη ενεργή πίστωση.

12. Συγχρηματοδότηση με φορέα ή χρηματοδότηση με την εγγύηση φορέα, ο οποίος δεν έχει εγκρίνει τη ρύθμιση.

13. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός του Ν.4738/2020 δεν αποτελεί το πρόσφορο μέσο ρύθμισης της οφειλής λόγω του ύψους ή/και της φύσης αυτής.

14. Μη τήρηση των προϋποθέσεων λόγω μη έγκυρης παραίτησης από αίτηση, είτε υπαγωγής στους προηγούμενους νόμους, είτε ενώπιον αρμοδίου δικαστηρίου για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ή για κήρυξη πτώχευσης. Επιπλέον, μπορεί να έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για οποιαδήποτε από τις ως άνω διαδικασίες ή έχει συζητηθεί η σχετική αίτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ δεν έχει παρέλθει το κατά νόμο χρονικό διάστημα από την έκδοση απόφασης κατά τα προαναφερθέντα ή την ολοκλήρωση προηγούμενης διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης της οφειλής του Ν. 4738/2020. Επίσης, μπορεί ο οφειλέτης να έχει αμετάκλητα καταδικαστεί για χρέη, να έχει τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση και να έχει εξυπηρετούμενες ή/και ενήμερες οφειλές και δεν επικαλείται ή δεν προκύπτει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης κατά τουλάχιστον 20%.

Πρεμιέρα στις 4 Απριλίου για το «καλάθι του Πάσχα»

Από την Τρίτη 4 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα», ενώ από την προσεχή Τετάρτη 29 Μαρτίου και έως τις 15 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή το «καλάθι του νονού», με 12 κατηγορίες προϊόντων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης αντίστοιχα, η εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο μετράει 21 εβδομάδες… ζωής, επεκτείνεται έως το τέλος Ιουνίου και μαζί με το market pass συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το «καλάθι του Πάσχα» θα αντικαταστήσει το «καλάθι της Σαρακοστής» και θα περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκια κ.λπ. Επιπλέον, ανέφερε ότι η μείωση του ΦΠΑ, που αποτελεί ζητούμενο για την αντιπολίτευση, δεν θα οδηγούσε σε μείωση του πληθωρισμού. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει το μέτρο της αναγραφής των προϊόντων στο e-katanalotis.

ΤτΕ: Νέα έκρηξη τιμών κατά 12,2% στα διαμερίσματα

Χωρίς ανάσα συνεχίστηκε η ισχυρή άνοδος των τιμών των διαμερισμάτων και γενικά των οικιστικών ακινήτων στο σύνολο της χώρας το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με διψήφια άνοδο «έτρεξαν» τόσο τα καινούργια όσο και τα παλιά ακίνητα, με ποσοστά 12,1% και 12,2% αντίστοιχα. «Πρωταθλήτρια» στις αυξήσεις ήταν για ακόμη μία φορά η Αθήνα με ποσοστό 15,2% και ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη με 14,5%, οι άλλες πόλεις με 10,3% και οι λοιπές περιοχές της χώρας με 6,3%. Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2021 ήταν 13,0%, 11,8%, 10,0% και 7,4% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δ’ τρίμηνο του 2021 είχε παρατηρηθεί άνοδος των τιμών κατά 7,6%.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.