, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

"Οι Κινέζοι αγοράζουν από Έλληνες γιατί τα κατασκευάζουν πιο… φθηνά"!

aiswpouΤου Ηλία Μπουρμπούλα / Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
Στο δρόμο όπου κινείται όλο το χονδρεμπόριο της Β.Ελλάδος  το Karfitsa.gr. Εκεί απ΄όπου τροφοδοτούνται με εμπορεύματα τα καταστήματα  της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης! Η οδός των… κινέζικων προϊόντων έχει τη δική της ιστορία και κυρίως τη δική της κρίση!
aiswpou 5“Οι καταναλωτές ακόμη και των λίγων ευρώ εξαφανίστηκαν! Κατεβασμένα ρολά και άδεια μαγαζιά κυριαρχούν και στην οδό Αισώπου, πίσω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Σημαντικό πρόβλημα είναι «το «μαύρο»  εμπόριο που γίνεται καθημερινά με την ανοχή όλων μας” όπως μας είπαν Κινέζοι και Έλληνες της περιοχής που όμως δεν ήθελαν… δημοσιότητα!
Στην οδό Αισώπου υπάρχουν 40 καταστήματα ρούχων, πέντε καταστήματα υποδημάτων, έξι με γυναικεία αξεσουάρ, έξι με τσάντες, δύο σούπερ μάρκετ εκ τον οποίον το ένα έχει μόνο κινέζικα προϊόντα, τρία με θήκες κινητών και δύο με χαρτικά είδη. Επίσης στο δρόμο υπάρχει ένα υποκατάστημα της ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) και ένα δημοτικό πάρκινγκ. Η κρίση έχει αναγκάσει και αρκετούς καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις (πέντε σε ένα δρόμο 400 μέτρων).
Ο έμπορος λευκών ειδών Γρηγόρης Τσαλογλίδης  υποστηρίζει ότι: «Η αγοραστική κίνηση είναι πάρα πολύ μειωμένη. Η πτώση της αγοραστικής κίνησης φυσικά έχει ξεκινήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά από την κήρυξη των εκλογών και μετά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα! Το σημαντικότερο πρόβλημα της Αισώπου είναι το «μαύρο»  εμπόριο που γίνεται καθημερινά με την… ανοχή όλων μας. Είναι γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κυρίως των κινέζικων καταστημάτων πωλούν τα προϊόντα τους δίχως να κόβουν τα απαραίτητα τιμολόγια και αποδείξεις. Αυτοί που αγοράζουν δίχως τα απαραίτητα παραστατικά είναι… μετανάστες και πού πιθανόν να είναι  παράτυποι μετανάστες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας».
Έμπορος αν και Κινέζος ακούει στο όνομα… Δημήτρης, αφού το άλλαξε το δικό του, άγνωστο ποιο είναι ακόμη και στους γείτονες του και μας λέει: «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και έτσι δεν αγοράζει. Φέτος είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα από πέρυσι. Αυτό το κατάστημα έχει 2.000 ευρώ ενοίκιο, είναι ακριβότερο και από τα μαγαζιά στην οδό  Εγνατία.  Δυσκολευόμαστε πια πολύ να τα βγάλουμε πέρα… Ίσως πρέπει να φύγουμε”
aiswpou 4
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος που εμπορεύεται ρούχα Β. Τ. δηλώνει ότι: «Στο κατάστημα μου θα βρει κανείς ρούχα κυρίως ελληνικής παραγωγής αλλά και εισαγωγής. Οι έμποροι αγοράζουν τα δικά μας τα ρούχα γιατί έχουν πολύ χαμηλές τιμές και έχουν διαφορετική φόρμα από τα κινέζικα. Η εμπορική κίνηση δεν είναι καθόλου σταθερή υπάρχουν μέρες που έχουμε δουλειά και μέρες που δεν έχουμε καθόλου».
aiswpou 3
Ο έμπορος ελληνικών ρούχων Μηνάς Κερασιώτης αναφέρει ότι: «Για να μπορέσει κάποιος επαγγελματίας να επιβιώσει θα πρέπει να είναι δίπλα στους Κινέζους στις μέρες μας. Οι Κινέζοι έφεραν και πάλι στο εμπόριο την πληρωμή με μετρικά, και εννοώ ότι σε αυτό το δρόμο δεν δουλεύει κανείς με πλαστικό χρήμα και επιταγές, όποιος έχει λεφτά αγοράζει όποιος δεν έχει δεν αγοράζει. Από την οδό Αισώπου αγοράζουν τα προϊόντα τους όλοι οι έμποροι της Βορείου Ελλάδος, είναι η καρδιά του χονδρικού εμπορίου της πόλης… Το κατάστημα αυτό το διατηρώ από το 2011 και προσπαθώ να επιβιώσω».
Η υπάλληλος καταστήματος ελληνικών ρούχων Σ. Θ. τονίζει ότι: «Στο δρόμο αυτό στο παρελθόν είχαν τα καταστήματα τους μόνο Έλληνες μετά εμφανίστηκαν οι Κινέζοι. Πλέον δύσκολα “επιβιώνει” ένα κατάστημα καθώς η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά. Στις μέρες ο κόσμος δεν κάνει ούτε… βόλτα στην Αισώπου ενώ μέχρι και πέρυσι υπήρχε μια σχετική κίνηση. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι… μύθοι της Αισώπου”
aiswpou 2
aiswpou 6