, Τρίτη
25 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Οι κορυφαίοι της πληροφορικής μαζεύουν όλο το… χαρτί

Με ταχύτερους ρυθμούς από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κινείται ήδη -και αναμένεται να κινηθεί το 2025- ο κλάδος των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δαυλός

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που παρατηρούν την πορεία των επιχειρήσεων του χώρου, στην παρούσα φάση συντρέχουν σχεδόν όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί και να αυξηθεί η επενδυτική ευφορία που ήδη καταγράφεται στην ελληνική αγορά τεχνολογίας και πληροφορικής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κλάδος δεν έχει ιδιαιτερότητες. Το αντίθετο. Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις με τις τεχνολογικές εταιρίες οι οποίες πολλές φορές ανεβαίνουν απότομα, αλλά το ίδιο απότομα… πέφτουν.

Αιτίες της ανόδου

Βασικός παράγοντας που δίνει αυτή τη στιγμή μεγάλες προοπτικές στις εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής είναι τα έργα μεγάλης κλίμακας που περνούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και η πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου που έχει κάνει τις εταιρίες πληροφορικές κάτι σαν «εθνικό προμηθευτή». Το αποτέλεσμα είναι μία συνεχής ζήτηση για προϊόντα λογισμικού που απευθύνονται κυρίως στις επιχειρήσεις, ζήτηση η οποία αναμένεται να διατηρήσει την δυναμική της και άρα να αυξάνει την ζήτηση για επενδύσεις. Τρίτος βασικός παράγοντας είναι συνεχώς ανοδική εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτά το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογικών εταιριών σε νέες εφαρμογές όπως είναι τα Big Data, το Cloud, το Internet of Things και φυσικά η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το 2025 και 2026

Η διετία που ήδη ξεκίνησε αναμένεται να είναι γεμάτα τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και χρηματιστηριακές κινήσεις και οι αναλυτές αναμένουν νέες εισαγωγές ή και αποχωρήσεις εταιριών τεχνολογίας και πληροφορικής από το ΧΑ, ειδικά τη στιγμή που οι μετοχές του κλάδου εμφανίζουν χαμηλή εμπορευσιμότητα και διαπραγμάτευση με discount. Στον χώρο πλέον ξεχωρίζουν σημαντικά ονόματα, τα οποία συγκεντρώνουν τα μεγάλα έργα και φυσικά και τα μεγάλα έσοδα. Υπολογίζεται ότι οι μεγαλύτερες 10 τεχνολογικές επιχειρήσεις θα φτάσουν αθροιστικά να ξεπερνούν ετησίως σε τζίρο το 1,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μάλιστα ισχυρή κερδοφορία, κάτι που θα διαφανεί τις επόμενες εβδομάδες όταν θα έχουν ανακοινωθούν τα συνολικά αποτελέσματα του 2024.

Το εντυπωσιακό Top 10

Βασικό κομμάτι των πιο δυναμικών εταιριών του χώρου είναι η Netcompany – Intrasoft, θυγατρικής της Netcompany η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Δανίας, με τζίρο που ξεπερνά τα 300 εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,4%. Αναλόγου εμβελείας είναι και η Uni Systems, που ανήκει στον όμιλο Quest, η οποία παρουσιάζει τζίρο που πλησίασε τα 215 εκατομμύρια το 2023 και αναμένεται είτε φέτος είτε του χρόνου να πετύχει τον στόχο των 300 εκατομμυρίων.

Άλλο μεγάλο όνομα του χώρου, η Epsilon Net, μπορεί μεν να βρέθηκε εκτός ταμπλό με αφορμή την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών από την αμερικάνικη General Atlantic και την Εθνική Τράπεζα, υπολογίζεται όμως ότι φέτος θα πετύχει έσοδα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πέρυσι δημιουργήθηκε ένας ακόμη μεγάλος παίκτης του κλάδου, μετά τη συγχώνευση των Entersoft και SoftOne που μαζί αναμένεται να ανακοινώσουν έσοδα για του 2024 που θα φτάσουν τα 120 εκατομμύρια. Αρκετά πάνω από αυτό το ποσό -και πιθανότατα πάνω από τα 150 εκατομμύρια- αναμένεται να κινηθεί για το 2024 η Space Hellas, η οποία μάλιστα «καλοβλέπει» τα 200 εκατομμύρια έσοδα, πιθανότατα του χρόνου.

Πάνω από 100 εκατομμύρια έσοδα για το 2023 κινήθηκε και η εταιρία συμμετοχών Ideal Holdings, με σημαντικό τμήμα των εσόδων της να προέρχεται από τις εταιρίες πληροφορικής που έχει στην ιδιοκτησία της. Τέτοιες είναι οι Byte, Bluestream, Adacom και Netbull οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την πορεία και το 2024, καθώς τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου τα έσοδα είχαν φτάσει στα 111,5 εκατομμύρια. Ένας άλλος όμιλος με καλά έσοδα, αλλά κάτω από το όριο των 100 εκατομμυρίων είναι η Cosmos Business Systems. Συγκέντρωσε 75 εκατομμύρια το 2024 και παραμένει λίγο κάτω από τα 95 για φέτος, με προβλέψεις για 105 εκατομμύρια το 2027 και ακόμη υψηλότερα (115 εκατομμύρια) μέχρι το 2030.

Την κορυφή του κλάδου συμπληρώνουν οι Performance Technologies, Profile Software και Real Consulting, οι οποίες προσεγγίζουν τα αποτελέσματα των άλλων επτά επιχειρήσεων ή ομίλων, αλλά προφανώς δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα οκταψήφια ποσά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.