13:15, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Οι… προθεσμίες που λυγίζουν τους φορολογούμενους

 
φοροι
Μέχρι την Παρασκευή, τέλος του μήνα,  θα πρέπει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ, για την α΄δόση του νέου ΕΝΦΙΑ (περίπου 718 εκατ. ευρώ όπως τα υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών) αλλά και τη β’ δόση του φόρου εισοδήματος (περίπου 1,1 δισ. ευρώ).
Στην κυβέρνηση αναμένουν να πληρωθούν περίπου 580 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (με εισπραξιμότητα 82% όπως προβλέπει το Μνημόνιο) και περίπου 800-900 εκατ. από τη β΄ δόση φόρου εισοδήματος. Στόχος δηλαδή είναι να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ από τους δύο αυτούς φόρους. Και αυτά είναι μόλις το 1/3 από τα συνολικά 4,35 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν από όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους μέσα στον Σεπτέμβριο. Όμως υπολογίζεται ότι περίπου 400-500 εκατ. ευρώ θα μείνει ανείσπρακτο και θα φορτωθεί στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, που δείχνει να πλησιάζει επικίνδυνα προς τα 100 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο στοιχείο στη φάση αυτή είναι να φανεί αν θα αλλάξει η εικόνα κόπωσης που φάνηκε στην πληρωμή της α΄δόσης φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο.
Τον Ιούλιο επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν πλήρωσαν το 1 από τα 3 ευρώ φόρων που είχε προϋπολογιστεί. Ενώ αναμένονταν 1,146 δισ. ευρώ, τελικώς πληρώθηκαν μόλις 811,09 εκατ. ευρώ, δηλαδή η εισπραξιμότητα έπεσε στο 70,74%. Μετά τον Σεπτέμβριο όμως, αυτό το «άυλο χρήμα» των φορολογουμένων θα τελειώσει και οι πληρωμές θα γίνονται μόνον αν και εφόσον έχουν λεφτά για να πληρώνουν από την τσέπη τους τις προσεχείς υποχρεώσεις τους ως τον Ιανουάριο, δηλαδή άλλες 4 μηνιαίες δόσεις ΕΝΦΙΑ, την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος τον Δεκέμβριο, μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας και τις δόσεις για τυχόν ρυθμίσεις παλαιοτέρων χρεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.