, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ώθηση στον τουρισμό από τις last minute κρατήσεις

XALKIDIKH, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Θετικά είναι τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις αεροπορικές αφίξεις στη χώρα, καθώς τον Ιούλιο κατεγράφη αύξηση κατά 9% στα περιφερειακά αεροδρόμια και 9,6% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, χάρη στη βελτίωση των κρατήσεων last minute. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος – Ιούλιος), οι αντίστοιχες μεταβολές διαμορφώθηκαν στο 6,7% και στο 5,6%.
Όσον αφορά τις οδικές αφίξεις, σε επίπεδο Ιουλίου, εμφάνισαν αύξηση κατά 1,6% ενώ αντίθετα, σε επίπεδο επταμήνου, σημείωσαν πτώση κατά 4,8%.
Σε απόλυτους αριθμούς, κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του έτους, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 556.000 ταξιδιώτες, ενώ οι οδικές αφίξεις περιορίστηκαν κατά 307.000 ταξιδιώτες.
Όπως και τους προηγούμενους μήνες, η συνολική θετική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων κάλυψε σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις – με σημαντικότερη όλων την πολύ μεγάλη πτώση των αφίξεων στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές: Μυτιλήνη (-62,7%), Σάμος (-29,7%) και Κως (-15,9%).
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το πρώτο εξάμηνο, παρατηρήθηκε μείωση των αφίξεων κατά -1,6%, η οποία συνοδεύτηκε από μείωση των εσόδων κατά -5,8%. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η απώλεια μεριδίου της Ελλάδας σε παραδοσιακές αγορές τους πρώτους μήνες του έτους, η μείωση της διάρκειας των ταξιδιών και ο περιορισμός της δαπάνης λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και της διεθνούς αστάθειας.
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, καταδεικνύουν τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουάριου-Ιουλίου 2016 στο σύνολο της οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό (33,6% εστίαση, 49,1% καταλύματα).
Για τον Ιούλιο: η αύξηση στην εστίαση και στα καταλύματα υπερέβη την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας κατά 52%.
Στις θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό περιλαμβάνονται:
η ανακοίνωση δρομολογίου Low Cost από την Σιγκαπούρη για το καλοκαίρι 2017,
η ανακοίνωση ότι η Κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ – Olayan – Dogus είναι «Προτιμητέος Επενδυτής» για την αγορά του ξενοδοχείου Χίλτον Αθηνών (508 δωμ.),
το άνοιγμα ενός νέου ξενοδοχείου (Athens Avenue, 94 δωμ.) στην Αθήνα
Καταλήγοντας, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι «σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, οι κρατήσεις last minute μπορεί να δώσουν ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, πλην όμως με μειωμένη τουριστική δαπάνη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.