17:14, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Πακτωλός 8 δισ. € για ψηφιακό εκσυγχρονισμό

Σχεδόν το ένα τρίτο των εκταμιεύσεων από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 θα αφορά πόρους οι οποίοι θα διοχετευτούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, ενώ η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα λάβει πρώτη πόρους μέσα στους επόμενους μήνες.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», προσθέτοντας ότι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα είναι οι «Έξυπνες πόλεις», που θα μετατρέψει τις πόλεις σε χώρους του διαδικτύου, όπου όλες οι λειτουργίες θα είναι διασυνδεδεμένες. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων οχημάτων, μέσω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, θα περιορίσουν έως και 50% την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και την ταλαιπωρία των κατοίκων. Οι πόροι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αφορούν τη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία λήγει το 2030.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που πήρε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ, και η χώρα που έπεται είναι έξι μήνες πίσω από εμάς, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι πόροι θα έλθουν μέσα στο τρέχον έτος και με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό. Έτσι, η χώρα θα έχει τρεις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης, το τρέχον ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ, όπου αναμένεται τον Σεπτέμβριο να εγκριθούν τα πρώτα προγράμματα και τον Νοέμβριο να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις, και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τριπλασιάστηκαν τα e-shop

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο νέο ΕΣΠΑ, δρομολογώντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας, ενώ τον Σεπτέμβριο θα εγκριθούν τα πρώτα προγράμματα για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τις υπηρεσίες δωρεάν διαδικτύου κ.ά., που θα αποτελέσουν το όχημα για τη δημιουργία, π.χ., έξυπνων στάσεων που θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά και θα προσφέρουν δωρεάν ίντερνετ, και έξυπνων υπηρεσιών όπως, π.χ., η μέτρηση της ρύπανσης του αέρα ή η μέτρηση της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων σε παραλιακές πόλεις.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι πριν από την πανδημία μόλις το 17% των επιχειρήσεων είχαν e-shop, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί στο 50%! Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μεγαλεπήβολο έργο του Ελληνικού, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι «δεν είναι ένα απλό real estate project, είναι πρόταση για την πόλη του μέλλοντος», προσθέτοντας ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, «θα είναι η πιο σύγχρονη πόλη του κόσμου».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL