, Τρίτη
28 Μαρτίου 2023

Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ «πέφτουν» στην Κρήτη!

Ένα megaproject έργων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Κρήτη από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα πλέον εμβληματικά από αυτά είναι βεβαίως η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, όμως υλοποιούνται και επιμέρους έργα, τα λεγόμενα νέας γενιάς, κυρίως υδροδοτικά (υδρευτικά και αρδευτικά), που αποτελούν εξίσου σημαντικές και κρίσιμες υποδομές για την περιφέρεια.

Της ΡΕΓΓΙΝΑΣ ΣΑΒΟΥΡΔΟΥ

Από το επενδυτικό μπαράζ στο νησί, οι νέες υποδομές θα εισφέρουν στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα και θα συμβάλουν με 8,1% στο ΑΕΠ της χώρας έως το 2025, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ. Η απασχόληση από τα κατασκευαστικά έργα θα απορροφήσει 150.000 εργαζόμενους σε έμμεσες ή άμεσες θέσεις εργασίας.

Ο νέος οδικός άξονας

Ο υφιστάμενος οδικός άξονας, με τον μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, τις παρωχημένες προδιαγραφές και την έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης, θα αντικατασταθεί από έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο, για τον οποίο το κόστος κατασκευής θα υπερβεί το 1,7 δισ. ευρώ. Το πρώτο ενεργό εργοτάξιο στον ΒΟΑΚ αφορά το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, μήκους 22 χλμ, και θα είναι έτοιμο το 2026 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, επίσης 22 χλμ, υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, με κόστος 290 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 90 θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, το Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 157 χλμ, το προσεχές διάστημα ξεκινά η διαγωνιστική του διαδικασία και θα υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και με προϋπολογισμό που θα αγγίξει το 1,75 δισ. ευρώ.

Στα τμήματα Κίσσαμος- Χανιά και Άγιος Νικόλαος- Σητεία οι μελέτες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι διαδικασίες, σύμφωνα με το υπουργείο, προχωρούν χωρίς παρεκκλίσεις. Ο στόχος είναι να υπάρξουν, έως τις αρχές του 2024, ενεργά εργοτάξια σε όλα τα τμήματα του ΒΟΑΚ. Για τη λειτουργία του θα ενσωματωθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) θα βρίσκει κανείς και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Απογείωση

Ο νέος «πράσινος» Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης θα είναι το δεύτεροσε κίνηση αεροδρόμιο στην Ελλάδα και θα αποτελεί επιχειρησιακή συνέχεια του υφιστάμενου αερολιμένα Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης». Υπολογίζεται πως, με τη λειτουργία του, θα εξυπηρετεί 10.000.000 επιβάτες ετησίως, ενώ με την παραχώρηση, διάρκειας 37 ετών, θα ξεπεράσει τα 18.000.000 επιβατών. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και θα διαθέτει ιδία παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, ενώ θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 520 εκατ. ευρώ και η εμπορική λειτουργία του αναμένεται στα τέλη του 2025.  Το έργο θα κατασκευαστεί με ένα σύνολο τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών οι οποίες θα εξυπηρετούν τόσο τις παρούσες όσο κυρίως τις μελλοντικές ανάγκες κίνησης. Θα διαθέτει 19 πύλες επιβίβασης, εκ των οποίων οι 8 θα είναι συνδυαστικής χρήσης για πτήσεις εντός και εκτός Σένγκεν.

Ο διεθνής αερολιμένας θα περιλαμβάνει εμπορική ζώνη προσβάσιμη από τον αστικό ιστό και κατάλληλα ενταγμένη στην ευρύτερη οικιστική και χωροταξική ανάπτυξη της περιοχής. Για την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, θα επιτευχθεί η πρώτη μεγάλη σύνδεση Βόρειας και Νότιας Κρήτης με τον διαμήκη άξονα που θα ενώνει τη Χερσόνησο με τη Νότια Κρήτη, μήκους 25 χλμ, ενώ με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΒΟΑΚ, εκτιμάται ότι το αεροδρόμιο θα είναι προσβάσιμο από το Ηράκλειο σε λιγότερο από 25 λεπτά.

Στην επίσημη έναρξη εργασιών του πρώτου εργοταξίου για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης. «Εδώ βρίσκει απόλυτη εφαρμογή η φράση που συνηθίζετε να λέτε, κύριε πρόεδρε, “το είπαμε, το κάναμε”, γιατί όπως ακριβώς το είπαμε, ενώπιον των πολιτών της Κρήτης το καλοκαίρι του ’21, έτσι ακριβώς το κάναμε, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο», δήλωσε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Στο Δημαρχείο Ηρακλείου, σε ειδική εκδήλωση, παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Κρήτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL