Παρακαλάμε για ένα πλοίο στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης!

ΔγΛΙΜΑΝΙ φωτο Σάββας Αυγητίδης
φωτο Σάββας Αυγητίδης / 2015
Επιβεβλημένη χαρακτηρίζουν δέκα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την Κεντρική Μακεδονία,  την άμεση ενίσχυση και αναβάθμιση των λιμενικών αρχών της ευρύτερης περιοχής, με ερώτηση που κατέθεσαν στο αρμόδιο υπουργείο. Οι Βουλευτές καλούν την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα στην αναβάθμιση των λιμενικών τμημάτων της Σκάλας Κατερίνης, των Νέων Μουδανιών και της Δάφνης Αγίου Όρους σε… λιμεναρχεία, καθώς και στη σημαντική αύξηση των οργανικών θέσεων στο σύνολο των λιμενικών αρχών της κ. Μακεδονίας. Να σημειωθεί ότι ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, (συνυπολογίζοντας τα 4 Λιμενικά Τμήματα που περιλαμβάνει σε Ν. Μουδανιά, Ν. Μηχανιώνα, Κατερίνη, Πλαταμώνα και το Λιμενικό Φυλάκιο Καλαμαριάς) έχει μόνο 147 οργανικές θέσεις, οι αντίστοιχες θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες και τις λιμενικές αρχές του Ν. Αττικής ανέρχονται σε 2.739!  Χαρακτηρίζουν “αδικαιολόγητη” την ίδρυση του Λιμεναρχείου Σαρωνικού στη Γλυφάδα και την ίδρυση εκεί της Α΄ Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, από τη στιγμή που σε κοντινή απόσταση βρίσκεται τόσο το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και το… Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος!
Στην ερώτηση γίνεται ακόμη αναφορά και στην υποστελεχωμένη επισκευαστική βάση Θεσσαλονίκης η οποία, παρά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και δεν συμπεριλήφθηκε στον ετήσιο πίνακα Υπηρεσιών-Λιμενικών Αρχών με κενές θέσεις, προκειμένου να δηλώσουν επιθυμία υπηρέτησης σε αυτήν λιμενικοί ανά την Ελλάδα.
Επιτακτική είναι, επίσης, η διάθεση ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης (και τα πέντε που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα έχουν ως έδρα-αφετηρία τον Πειραιά) προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση στο Β. Αιγαίο, ιδίως τώρα που το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, όπως και η άμεση τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τον τόπο επιλογής Υπηρεσίας.  “Δεν είναι δυνατόν”, αναφέρουν, “λιμενικός να υπηρετεί στο Λιμενικό Τμήμα Πλαταμώνα και να δηλώνει ως τόπο επιλογής το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, δηλαδή μια διαφορετική λιμενική αρχή σε διαφορετικό νομό, διαφορετική πόλη και σε απόσταση 140 χιλιομέτρων”. Η ερώτηση καταλήγει
“Ο ρόλος και το έργο που επιτελούν οι λιμενικοί στην πατρίδα μας, μια χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στην Κεντρική Μακεδονία η υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών επιφέρει τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα την μη ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των λιμενικών αρχών. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να διευθετήσει τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των λιμενικών και να ενισχύσει τις λιμενικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας”.
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίαςκ.  Θ. Καράογλου κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, κ. Σταύρος Καλαφάτης, κα. Έλενα Ράπτη, κ. Σάββας Αναστασιάδης, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, κ. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, κα. Φωτεινή Αραμπατζή και ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.