Παραμένει υψηλή η τιμή των ελληνικών ακινήτων

akinhta
Υπερτιμημένα παραμένουν τα ελληνικά ακίνητα σε σχέση με το εισόδημα που δίνουν, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Deutsche Bank, παρά τη σημαντική πτώση στις τιμές της αγοράς. Τα στοιχεία του γερμανικού επενδυτικού οίκου αποδεικνύουν πως παρά τη διόρθωση της τάξης του 28,7% που έχει συντελεστεί στα ακίνητα από το 2011 (όπως δείχνει η σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος), η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμα “πάτο”.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Deutsche Bank διαπιστώνουν ότι τα ελληνικά ακίνητα είναι κατά 5% υπερτιμημένα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο τους, με βάση το κριτήριο του εισοδήματος που αποφέρουν, έναντι της τιμής τους.
Όμως, στο κριτήριο του ενοικίου έναντι της τιμής, τα ακίνητα εμφανίζονται υποτιμημένα κατά 16% έναντι του ιστορικού μέσου όρου τους.
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, τα ελληνικά ακίνητα είναι κατά 5% υποτιμημένα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο τους.
Σημειώνεται, πάντως, ότι τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν να “συμφωνούν” με την εκτίμηση της Fitch, ότι η ελληνική αγορά θα σημειώσει περαιτέρω πτώση 4% φέτος.
Την ίδια στιγμή, τα πιο υποτιμημένα ακίνητα ανάμεσα στις μεγάλες αγορές του πλανήτη εντοπίζονται, σύμφωνα με την Deutsche Bank στην Ιαπωνία (υποτιμημένα κατά 39%), την Κορέα (κατά 18%), τη Γερμανία (κατά 15%) και τις ΗΠΑ (όπου παρά την ανάκαμψη της αγοράς, αυτή παραμένει υποτιμημένη κατά 6%).
Αντίθετα, τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκονται στον Καναδά (υπερτιμημένα κατά 59%), το Βέλγιο (55%), τη Ν. Ζηλανδία (53%) και τη Νορβηγία (45%).
Στην Ισπανία, τα ακίνητα παραμένουν κατά 17% υπερτιμημένα παρά το σκάσιμο της φούσκας και στην Ιρλανδία κατά 2%.