Παράταση στα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας – Σταθερά η Ελλάδα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη
Σε τροχιά θεσμικής συνέχειας και στοχευμένων παρεμβάσεων στην αγορά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια, η κυβέρνηση παρατείνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025 την ισχύ του μέτρου περιορισμού του περιθωρίου κέρδους σε τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και καύσιμα, με βάση τα επίπεδα που ίσχυαν έως το τέλος του 2021. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και εντάσσεται στη συνολική στρατηγική συγκράτησης του κόστους διαβίωσης για τα νοικοκυριά.
Παράλληλα, παρατείνονται έως και τις 31 Οκτωβρίου 2025 οι ρυθμίσεις για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», η υποχρεωτική ανακοίνωση ανατιμήσεων σε βασικά είδη, καθώς και η απαγόρευση προσφορών ή εκπτώσεων σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί το τελευταίο τρίμηνο – μέτρο που εφαρμόστηκε για την αποφυγή τεχνητών μειώσεων τιμών με στόχο το μάρκετινγκ.
Πληθωρισμός υπό έλεγχο – Με στοιχεία
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στη Βουλή, η διατήρηση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας είχε απτό αντίκτυπο στη συγκράτηση του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων. «Η Ελλάδα καταγράφει τους τελευταίους πέντε μήνες τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα μέτρα συνέβαλαν όχι μόνο στην αποκλιμάκωση τιμών, αλλά και στην αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά.
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει τη συντεταγμένη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου απέναντι στο φαινόμενο της ενσωμάτωσης της διεθνούς κρίσης τιμών στο καλάθι της καθημερινότητας. Η κυβέρνηση προχωρά σταθερά και μεθοδικά, με προσωρινά εργαλεία εκεί όπου απαιτείται, αλλά και με σαφή προσανατολισμό σε διαρθρωτικές λύσεις.
Νέο πλαίσιο για την αγορά στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το επόμενο βήμα της πολιτικής σταθερότητας στην αγορά, που φιλοδοξεί να εδραιώσει διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και βιώσιμο κόστος για τον τελικό καταναλωτή.
Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων ετών, περνά σταδιακά από την έκτακτη παρέμβαση στη θεσμική κατοχύρωση, διατηρώντας ενεργό ρόλο ελέγχου αλλά χωρίς να απομακρύνεται από την οικονομία της αγοράς.