Πέφτουν 100 εκατ. στον τουρισμό από το Εξοικονομώ – Επιχειρώ
Με ένα ειδικό κονδύλι, που θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίασαν και υλοποιούν τις δράσεις στήριξης της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης, η οποία έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση, αναλαμβάνοντας μέσα από το Πρόγραμμα τη χρηματοδότηση σειράς παρεμβάσεων στις υποδομές αυτές.
Της ΡΕΓΓΙΝΑΣ ΣΑΒΟΥΡΔΟΥ
Οι δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και οι επεμβάσεις για θερμομόνωση και εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Μέσα από τις παρεμβάσεις θα επιτευχθεί σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, θα μειωθεί δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα και θα αναβαθμιστεί ενεργειακά η τουριστική υποδομή.
Σκοπός της Πολιτείας είναι να συνδράμει ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των τουριστικών υποδομών, ενώ έγινε γνωστό πως εξετάζεται και η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων για τα ξενοδοχεία, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Τηλεδιάσκεψη υπουργών
Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, έγινε εκτενή αναφορά στα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.
«Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της να βοηθήσει εμπράκτως τους ορεινούς προορισμούς μέσω των δράσεων αυτών που αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανάδειξή τους μέσα από τις καμπάνιες του ΕΟΤ», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τουριστικής υποδομής του μέλλοντος αποτελεί ξενοδοχειακή μονάδα στην Παραλία Κατερίνης, η οποία μετατράπηκε σε «πράσινη» και κατέστη ενεργειακά αυτόνομη κατά 83%, με χρήση ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Την επιστημονική «σφραγίδα» του έργου έχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023 να δημιουργηθεί ένα πρότυπο ξενοδοχείο, δημιουργώντας μάλιστα και έναν ενημερωτικό χάρτη για όσους ξενοδόχους επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματα της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας στον χώρο του τουρισμού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL