12:43, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Plan B της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο!

Με θετικό πρόσημο αξιολογείται η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, φέρνοντας την Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τον χαμηλότερο βαθμό κινδύνου ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο πάψει να ρέει προς τα Βαλκάνια.

Του: ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Τα παραπάνω αποτελούν το βασικό συμπέρασμα της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που συνεδρίασε εκτάκτως εχθές το πρωί κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών. Ενδεικτικά, στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Elpedison, του ΗΡΩΝ, της Protergia, καθώς και η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, και ο Νικόλαος Τσάφος, σύμβουλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η Μόσχα να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο και προς τον Turk Stream, τον αγωγό από τον οποίο εφοδιάζεται η Ελλάδα το ρωσικό αέριο.

Τα ελληνικά όπλα

Λιγνιτικές μονάδες με την προσθήκη της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V», εναλλαγή μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καταναλισκόμενο καύσιμο, πετρέλαιο και αθρόες εισαγωγές LNG αποτελούν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, σε περίπτωση που ανακύψει ζήτημα με την επάρκεια της χώρας.

Πηγές αναφέρουν ότι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων καταλήγει στο συμπέρασμα πως, εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια «Πτολεμαϊδα V» από τον Σεπτέμβριο αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς. Επιπροσθέτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. Μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP.

Σε σχέση με το LNG, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα, με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου, είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Προέχει όμως, λένε οι πληροφορίες, να διασφαλίζει πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL