19:43, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Πληθωρισμός: Έπεσε στο 11,6% αλλά γκάζωσαν οι τιμές

Πτώση κατά μισή εκατοστιαία μονάδα σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, βάζοντας φρένο στην… απογείωση των τελευταίων 14 μηνών.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο, έναντι 12,1% τον Ιούνιο, ενώ τον Μάιο του 2021 ήταν στο 0,1%! Παρά την υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών, εντούτοις, καταγράφηκαν νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, ενώ την πρωτοκαθεδρία στις αυξήσεις έχουν το φυσικό αέριο και το ρεύμα. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, τον Ιούλιο, το μισό ποσοστό της ανόδου του δείκτη οφείλεται στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Ειδικότερα, από την «ακτινογραφία» των μετρήσεων του προηγούμενου μήνα προκύπτουν τα εξής:

  1. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι αυξημένη κατά 178,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει άνοδο 65,1%, το ηλεκτρικό ρεύμα 55,8% και τα καύσιμα 33%. Η μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων τον Ιούλιο πρόσθεσε στον δείκτη 6,43%, ενώ σημαντική αποκλιμάκωση αναμένεται να καταγραφεί τον τρέχοντα μήνα.
  2. Στα τρόφιμα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφηκαν ήταν σε λάδια και λίπη με 27,3%, σε κρέατα και δημητριακά 16,7%, σε αυγά και γαλακτοκομικά 16,4%, σε λαχανικά 13,4%, σε καφέ, τσάι, ζάχαρη 11,4%.
  3. Στις υπηρεσίες, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα αεροπορικά εισιτήρια με 62,3% σε σχέση με πέρσι, ενώ ακολούθησαν τα τιμολόγια των ταξί με 32,9% και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 25,4%.
  4. Οι τιμές των ξενοδοχείων και καταλυμάτων έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 20%, τα εισιτήρια στα θέατρα και τους κινηματογράφους 13,9%, ενώ το λεγόμενο «τουριστικό πακέτο» είναι πιο… αλμυρό κατά 11,4%.
  5. Αυξήσεις κατά 15,9% σημείωσαν οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ στα καινούργια το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 12,4%.
  6. Μεγάλες αυξήσεις κατά 11% καταγράφηκαν και στα είδη νοικοκυριού, στα έπιπλα 7% και στις οικιακές συσκευές 5,2%.
  7. Μειωμένες ήταν οι τιμές στα είδη ένδυσης-υπόδησης σε ποσοστό 23,3%, λόγω των θερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα.

Τώρα, το μεγάλο στοίχημα για την πορεία του τιμάριθμου εντοπίζεται στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, καθώς από τη μία καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, ενώ από την άλλη έρχεται κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα, σε ποσοστό από 8% έως 20%.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL