, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Ποιο μέσο θέρμανσης συμφέρει περισσότερο τον φετινό χειμώνα -Τι δείχνει νέα μελέτη του ΕΜΠ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά αποτελεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν τι συμφέρει περισσότερο.

Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έρχεται να δώσει μια νέα μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το οποίο συνέκρινε όλες τις τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό. Σημειώνεται ότι κατά τον υπολογισμό του ΕΜΠ ελήφθησαν υπόψιν οι φόροι και οι επιδοτήσεις που προσφέρονται από την πολιτεία, καθώς και τα τελευταία στοιχεία από την τιμή του ηλεκτρισμού και των καυσίμων.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και λαμβάνοντας υποστήριξη από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

Άξιο μνημόνευσης είναι ότι τα εργαστήρια του ΕΜΠ που υπογράφουν τη μελέτη εκτιμούν ότι το κόστος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής (και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες) να αγγίζει τα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων περιόδων (2021-2022 / 2022-2023).

Κόστος θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο για τον φετινό χειμώνα

Σύμφωνα με τη μελέτη, «πρωταθλητές» -ως η ακριβότερη μορφή θέρμανσης- είναι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ η φθηνότερη λύση είναι οι αντλίες θερμότητες, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. (διαβάστε το ρεπορτάζ του iefimerida.gr). Ενδεικτικό είναι ότι τα τζάκια (κλειστού ή ανοικτού τύπου) και οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ότι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται μεταξύ 0,098 και 0,111 ευρώ. Από την άλλη, οι λέβητες βιομάζας στα 0,137 ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022-2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Στη σύγκριση των επιμέρους λύσεων θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι, προκύπτει ότι όλες -εκτός από το πετρέλαιο- είναι φθηνότερες.

Ο πίνακας του ΕΜΠ με την σύγκριση του κόστους θέρμανσης:

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.