, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας τον νέο χρόνο

Εντατικούς και εξαντλητικούς ελέγχους με όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα ξεκινούν από τα πρώτα… λεπτά του νέου έτους τα στελέχη της Εφορίας, βάζοντας στο μικροσκόπιο τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους… υψηλού κινδύνου, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις γονικές παροχές και την τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δρομολογούνται 25.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, ενώ αναμένονται και 15.500 στοχευμένοι. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα τεθούν 2.500 φάκελοι μεταβιβάσεων ακινήτων για τους οποίους υπάρχει υψηλό φορολογικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στον καταλογισμό των φόρων σε όσες υποθέσεις κεφαλαίου παραγράφονται στο τέλος του 2023, προκειμένου να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή κάθε χρόνο, για να εκδώσουν πράξεις προσδιορισμού των φόρων.

Από την άλλη πλευρά, ειδικού τύπου διασταυρώσεις θα γίνουν στις γονικές παροχές και στις δωρεές με βάση και το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, ενώ θα ελέγχονται και οι καταθέσεις σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αποδειχθεί εάν δικαιολογούν τις αγορές ακριβών ακινήτων. Κατά τα λοιπά, η ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες, με τη χρήση υπερσύγχρονων υπολογιστών και λάπτοπ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

#Tags: Εφορία