, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ποιοι τα κονομάνε από τις καταρρεύσεις των τραπεζών…

Τεράστια ποσά που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 400 εκατ. δολάρια έβγαλαν οι «σορτάκηδες», οι οποίοι επένδυσαν τις προηγούμενες μέρες σε κατάρρευση της Credit Suisse, «τζογάροντας» στην πτώση της τιμής, αλλά και στα CDS, δηλαδή στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της μετοχής υποχώρησε προχθές στα χαμηλά των 1,70 ελβετικών φράγκων, πριν επιστρέψει πάνω από τα 2,00 ελβετικά φράγκα, μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, για τη διοχέτευση ρευστότητας ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων. Επιπλέον, το μονοετές ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας εκτινάχθηκε στα επίπεδα των ελληνικών τραπεζών κατά την κρίση χρέους πριν από 10-11 χρόνια. Η… επιδημία του short, δηλαδή του πονταρίσματος σε χαμηλότερες τιμές και σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, επεκτάθηκε και σε άλλες τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα. Έτσι, δεν ήταν τυχαία η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Credit Suisse στα χρηματιστήρια Ζυρίχης και Νέας Υόρκης, αλλά και των μετοχών της γαλλικής Société Générale και των ιταλικών Monte dei Paschi και Unicredit.

Μάλιστα, είναι… φυσιολογική και διαδεδομένη η πρακτική των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων να έχουν αγορασμένες μετοχές αλλά όταν οι αγορές υποχωρούν να κάνουν αντιστάθμιση κινδύνου μέσω της διαδικασίας του short, δηλαδή του πονταρίσματος ότι η τιμή της μετοχής θα υποχωρήσει. Η πρακτική αυτή κατά το παρελθόν είχε εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι είχαν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια «σορτάροντας» σε πολύ χαμηλότερες τιμές μετοχών των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αγοράζοντας CDS, ποντάροντας στη χρεοκοπία είτε της ελληνικής οικονομίας είτε ελληνικών τραπεζών.

Ο συστημικός κίνδυνος

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «σορτάρισμα» είχε αρχίσει από τον περασμένη Οκτώβριο, καθώς η μετοχή υποχωρούσε (είχε χάσει πάνω από το 70% της αξίας της), ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας αυξάνονταν σταθερά. Οι αγορές έβλεπαν ότι η ενεργειακή κρίση και η άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων, θα οδηγούσαν την τράπεζα σε αδιέξοδο, καθώς ήταν «φορτωμένη» με ομόλογα τα οποία είχαν μικρότερη αξία. Επιπλέον, η Credit Suisse έχει και πολύ βαρύ παρελθόν, καθώς για διάφορους λόγους έχει πληρώσει πρόστιμα πάνω από 11 δισ. ευρώ από το 2001 και μετά.

Στην παρούσα φάση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ένεση ρευστότητας προς την Credit Suisse μπορεί να κλείσει πρόσκαιρα τις «τρύπες» και να ηρεμήσει τις αγορές, ωστόσο, ο συστημικός κίνδυνος στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πλέον άμεσος. Συνεπώς, μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει την… όρεξη στους «σορτάκηδες», οι οποίοι θα επιχειρήσουν να «τζογάρουν» στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με την ύπαρξη «σκελετών» στα χαρτοφυλάκιά τους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η νέα άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 3,50% αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, γεγονός που μπορεί να εντείνει την αβεβαιότητα, όχι μόνο για τους μετόχους, αλλά και για τους καταθέτες, οι οποίοι μπορεί να αισθανθούν ότι κινδυνεύουν οι καταθέσεις τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.