11:05, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι θα λάβουν επιστροφή… προστίμων

Λύση στο θέμα με τις άδικες και «βαριές» αναδρομικές επιβαρύνσεις έως 200% στους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκάλυψαν τα «αδήλωτα τετραγωνικά» στους δήμους την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022 δίνει διάταξη που περιλαμβάνεται σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΝΤΖΟΥ

Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που λόγω «νομοθετικού κενού» κλήθηκαν να καταβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα σε βάθος 14 ετών, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που απαλλάχτηκαν.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω τα ποσά που πλήρωσαν, αφού προηγουμένως υποβάλουν σχετική αίτηση στον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά που να αποδεικνύουν την επιβάρυνση.

Δεύτερη ευκαιρία

Εν τω μεταξύ, «δεύτερη ευκαιρία» έως τις 30 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποκαλύψουν στους δήμους τα «αδήλωτα τετραγωνικά» ή να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους χωρίς να επιβαρυνθούν με αναδρομικές χρεώσεις τελών και προστίμων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η προθεσμία να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα.

Όσοι έχουν ανοικτές υποθέσεις με τους δήμους για τα ακίνητά τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

* Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους λειτουργεί στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

* Όσοι δηλώσουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9, θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων που φθάνουν μέχρι και το 200% για τις χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

* Με την υποβολή της δήλωσης θα υπάρξει προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι τη μέρα υποβολής.

* Δεν χρειάζεται όλοι οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

* Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτομάτως στη δήλωση και όσα ακίνητα έχουν στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

* Τα ποσά για τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, τα 10 ευρώ, εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Βέβαιη η παράταση για τις δηλώσεις στα εισοδήματα του 2021

Μόλις 3,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί, παρόλο που η πλατφόρμα άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τους είναι η 30ή Ιουνίου, αλλά δεδομένου ότι η υποβολή των αιτήσεων κινείται με αργό ρυθμό, όλα δείχνουν παράταση, πιθανόν έως τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 31,5%, ήτοι 990.820 φορολογούμενοι, πληρώνει φόρο 884 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021, το 54,56% έχει μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,94% λαμβάνει επιστροφή φόρου. Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL