18:48, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς επετεύχθη ο άθλος εξόδου από τα μνημόνια

Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα των μνημονίων που βάζει τέλος σε μια 12ετή περίοδο σκληρών περιορισμών και επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Με 12 σερί θετικές αξιολογήσεις, την πλήρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και 5 κρατών με τα οποία είχαν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης, η Ελλάδα έχει πλέον τον ανοιχτό ορίζοντα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Η σπουδαιότητα του επιτεύγματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας έλαβε χώρα μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, λόγω της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. «Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, ύστερα από δώδεκα χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», επεσήμανε με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πριν από λίγες ημέρες, με επιστολή τους προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσαν την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup. Υπογραμμίζεται, δε, ότι η Ελλάδα εφάρμοσε αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις -παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η γεωπολιτική κρίση- ενισχύοντας σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Αναπτυξιακή δυναμική

Μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει, ύστερα από δώδεκα χρόνια, ένα δύσκολο κεφάλαιο ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο για την οικονομία, καθώς ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, δίνεται πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για να ασκήσει μια οικονομική πολιτική με πιο έντονο κοινωνικό πρόσημο.

«Μέχρι σήμερα, παρά τις πρωτόγνωρες, πολυεπίπεδες κρίσεις και τις νέες -πανευρωπαϊκές και διεθνείς- προκλήσεις, έχουμε αποδείξει, πολίτες και Πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέτουμε στόχους και με σχέδιο, ενότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και σκληρή δουλειά, τους κατακτούμε και καθιστούμε την πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL