Πώς θα γλιτώσετε φόρους από ανείσπρακτα ενοίκια
Τα «φέσια» που άφησαν πέρυσι χιλιάδες ενοικιαστές σε ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελούν μία από τις μεγάλες παγίδες των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρους για λεφτά που δεν πήραν ποτέ.
Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Δύο ενέργειες
Με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες καλούνται να κινητοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να πάρουν απαλλαγή για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Συγκεκριμένα, όσοι έφαγαν «φέσι», πριν υποβάλουν τη φορολογική δήλωση, πρέπει να προβούν στις εξής ενέργειες:
1. Να έχουν εκδώσει εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
2. Να καταθέσουν στη ΔΟΥ όπου ανήκουν φωτοαντίγραφα διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η Εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.
Σε περίπτωση πτώχευσης
Εφόσον ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, τότε πρέπει να προσκομιστεί αντίγραφο του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται αναλυτικά η απαίτηση του ιδιοκτήτη (εκμισθωτή). Ο θιγόμενος οφείλει να προσκομίσει στην Εφορία τα δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα ενοίκια. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα ενοίκια που είχαν δηλωθεί πέρυσι για το 2021, εφόσον εισπράχθηκαν εντός του 2022, πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε-2, οπότε αυτομάτως θα μεταφερθούν στο έντυπο Ε-1 της Φορολογίας Εισοδήματος.
Η παράλειψη της παραπάνω διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις τους ιδιοκτήτες ή ακόμη και πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η φορολόγηση των ενοικίων γίνεται με συντελεστές 15%, 35% και 45% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Ειδικότερα, για το τμήμα εισοδήματος έως 12.000 ευρώ ισχύει φορολογικός συντελεστής 15%, για το τμήμα 12.000-35.000 ευρώ ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 35% και για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 45%.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, έστω ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει σε διαφορετικούς μισθωτές ένα διαμέρισμα, ένα μαγαζί και αγροτική γη, εισπράττοντας ετησίως το ποσό των 24.000 ευρώ. Συνεπώς, ο φόρος που πρέπει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης των ακινήτων για τα πρώτα 12.000 ευρώ είναι 1.800 ευρώ και για τα επόμενα 12.000 ευρώ, 4.200 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, καλείται να πληρώσει 6.000 ευρώ. Αν ένας εκ των ενοικιαστών δεν του κατέβαλε συνολικό ποσό 4.000 ευρώ, τότε πρέπει να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Εφορία, ώστε να γλιτώσει φόρο 1.400 ευρώ και τελικώς να πληρώσει 4.600 ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL