, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πότε…κληρώνει για την αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα

Μια ακόμη ευκαιρία… να καρποφορήσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Καβάλας θα κριθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και ολοκληρώνεται η διορία του ΤΑΙΠΕΔ προς τους υποψήφιους επενδυτές να διατυπώσουν τα σχόλιά τους επί της Σύμβασης Παραχώρησης.

Του: ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία τελεί μετά την έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης της υποδομής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις αρχές Ιουλίου, γεγονός που προκάλεσε σημαντικές διαμαρτυρίες από πλευράς επενδυτών, οι οποίοι και διατύπωναν την άποψη πως «υπό αυτά τα δεδομένα μια τέτοια επένδυση είναι ασύμφορη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που για τη σύμβαση υπάρξουν σημαντικές διαφωνίες από τους επενδυτές, τότε ουσιαστικά θα εκμηδενιστούν τα περιθώρια αίσιας έκβασης του διαγωνισμού.
Αντίθετα, στην περίπτωση που οι «μνηστήρες» υποδεχτούν θετικά τη σύμβαση, τότε μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πρόκριμα για το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αναζητήσει πιθανούς τρόπους βελτίωσης των εμπορικών όρων ανάπτυξης και λειτουργίας της υποδομής.

Τεράστια η σημασία της

Το σχετικό κείμενο βρίσκεται ήδη στη διάθεση των δύο διεκδικητών της αποθήκης, δηλαδή της κοινοπραξίας ΔΕΣΦΑΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Energean, έχοντας αναρτηθεί στο VDR. Παρά το γεγονός ότι η
διορία για να διατυπώσουν τα σχόλιά τους οι επενδυτές ολοκληρωνόταν κανονικά στα τέλη Ιουλίου, το Ταμείο αποφάσισε να μεταφέρει τη σχετική προθεσμία στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να τους δοθεί ακόμη περισσότερος χρόνος για να το εξετάσουν.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, αν υπάρξει αποδοχή του κειμένου, το ΤΑΙΠΕΔ θα επισπεύσει τη αναζήτηση λύσεων για ορθολογικοποίηση του κόστους προτείνοντας στην κυβέρνηση χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι τα τέλη του επόμενου μήνα εξελίσσονται σε κρίσιμο ορόσημο για την ιδιωτικοποίηση της αποθήκης. Και αυτό γιατί έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι όροι εμπορικής εκμετάλλευσης της υποδομής μέσω του Κανονισμού, πλέον η τύχη του διαγωνισμού «περνά»
από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, διαθέτει 146 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που δεν διαθέτει. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι αν υπήρχε
η ΥΑΦΑ της Νότιας Καβάλας, η αποθήκευση (πχ, 6 TWh) το καλοκαίρι του 2021 με τιμές στα 30 ευρώ/MWh θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους, με δεδομένο ότι οι τιμές στο τέταρτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς έφτασαν στα επίπεδα των 90€/MWh. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποιο θα ήταν το μέγεθος της εξοικονόμησης με τις σημερινές τιμές αερίου στα 200€/MWh.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

#Tags: Καβάλα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.